Zastava Bosne i Hercegovine

ZBOG SVE VIŠIH CENA PAPIRA IZDAVAČI RAZMIŠLJAJU O SMANJIVANJU OBIMA ŠTAMPANIH IZDANJA


Tokom 2021. godine cene novinskog roto papira porasle su za više od 80 procenata zbog prenapregnutih lanaca nabavke, u ovom slučaju većinom onih koje su ka našoj zemlji dolazili iz Kine. Roto papir je, zapravo, pretrpeo najmanje poskupljenje u ovoj oblasti, dok su cene pojedinih drugih vrsta papira doživele povećanja i po nekoliko puta u odnosu na “početnu” cenu iz 2020. godine.

Povrh svega, niko nije ni slutio da će ovo proleće doneti početak sukoba u Ukrajini, uticavši na cene energenata u čitavom svetu, a posledično i na krajnje cene u celokupnoj proizvodnji, kroz neizbežni input u transportu i struji.

Beogradsko izdavačko preduzeće Eduka ostvarilo je u 2021. godini rekordne prihode od 333.473.000 dinara (2,83 miliona evra), međutim njegova realizovana dobit bila je manja nego godinu dana ranije. Uprošćeno rečeno, troškovi repromaterijala su non-stop rasli, dok je ovaj izdavač istrajavao da zadrži iste cene svojih proizvoda.

Eduka pretežno objavljuje udžbenike, pa zato ima specifičnu poziciju na tržištu, zajedno sa još nekoliko domaćih i stranih izdavača. Zbog toga korona kriza nije bitno uticala na izdavački plan ovog preduzeća. U pitanju su udžbenici koji su popisani i predlagani prema obrazovanom planu Ministarstva prosvete i određenih škola, isto kao i prethodnih godina.

Sada je, međutim, drugačija situacija. U međuvremenu je papir, kao naš osnovni repromaterijal, značajno poskupeo, a mi realno ne možemo da podignemo cene udžbenika u istoj meri jer moramo da vodimo računa i o budžetima roditelja”, napominje direktor Eduke Boško Vlahović.

Ipak, povećane cene proizvodnje potrebno je nekako amortizovati, kako poslovanje ne bi previše trpelo.

“Jednostavno smo prethodne godine održavali cenu proizvoda oslanjajući se na naša sredstva, odnosno sačuvali smo cenu nauštrb sopstvene dobiti. To svakako ne može biti dugoročno rešenje. Nismo sigurni kako će se situacija kretati u narednom periodu jer se iz dana u dan nastavljaju poskupljenja svih materijala koji su nam neophodni. Sigurno je da će u nekom trenutku morati da dođe do korekcije cena u nabavci jer je ovakav rast neodrživ. S druge strane, ukoliko se ovakav trend nastavi još neko vreme jedno od mogućih rešenja je i da se knjige, pa samim tim i udžbenici, štampaju na manje strana, napominje Vlahović.

Prema njegovim rečima, taj predlog se može čuti već neko vreme u ovoj vrsti biznisa, a moguće ga je ostvariti kroz smanjivanje obima teksta ili veličine ilustracija u knjigama, ali kako god, to nesumnjivo utiče na kvalitet objavljenog izdanja.

“Ako se udžbenici na taj način prekrajaju, onda će i nastavni plan po svoj prilici trpeti”, zaključuje Vlahović.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Izvor: Vebsajt Biznis, Marko Miladinović, 18.07.2022.
Naslov: Redakcija