Zastava Bosne i Hercegovine

STAV VRHOVNOG KASACIONOG SUDA O NAKNADI TROŠKOVA ZA ISHRANU U TOKU RADA I REGRESA ZA KORIŠĆENJE GODIŠNJEG ODMORA U JAVNIM SLUŽBAMA: Sindikat obrazovanja Srbije smatra da je stav VKS-a nezakonit


Sindikat obrazovanja Srbije objavio je na svom sajtu obaveštenje povodom stava Vrhovnog kasacionog sud suda po tužbama za topli obrok i regres. Kako se navodi poznato je da je najviši sud u Srbiji zauzeo stav u vezi sa pokrenutim sporovima povodom uskraćivanja prava na topli obrok i regres, posebno zaposlenima koji primaju minimalnu zaradu, da radnici nisu u pravu.

Drugim rečima, sud smatra da je radniku, kada mu je isplaćena minimalna zarada, isplaćen i “topli obrok” i regres. Postavlja se pitanje kako je moguće da sud zauzme ovakav stav kada je zakonom utvrđeno da zaposleni koji prima minimalnu zaradu ima pravo na naknadu troškova (toplog obroka i regresa).

Objašnjenje se nalazi u činjenici da je posebnim zakonom kojim se uređuju zarade u javnim službama, pa i u obrazovanju, utvrđeno da koeficijent radnog mesta (npr. spremačice) sadrži i “topli obrok” i regres. Prema tome, najviši sud smatra da se u slučaju uređivanja zarade u javnim službama ne primenjuje Zakon o radu("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013, 75/2014, 13/2017 - odluka US, 113/2017 i 95/2018 - autentično tumačenje), već posebni zakon kojim se uređuju zarade u javnim službama. Na prvi pogled može izgledati da je sud u pravu.

Međutim, iz obrazloženja istog suda je vidljivo da kod zaposlenih sa najnižim koeficijentima, država “doplaćuje” kako bi ti zaposleni dobili iznos zarade u visini minimalne zarade. Ako je to tako i ako je tačno da se u tom iznosu (minimalne zarade) nalaze i “topli obrok” i regres, onda to znači da zaposleni i pored doplate, nisu dobili iznos minimalne zarade (jer se mora umanjiti za iznos “toplog obroka” i regresa) pošto sud tvrdi da se i ti iznosi nalaze u isplaćenoj minimalnoj zaradi.

Prema tome, da bi se uspelo u ovim sporovima treba zahtevati minimalnu zaradu, a ne “topli obrok” i regres. Naime očigledno je, i to najviši sud i tvrdi, da se u isplaćenoj minimalnoj zaradi nalaze i “topli obrok” i regres, što znači da nije isplaćen i uz “dodatak”, ceo iznos minimalne zarade.

- Smatramo da stav suda nije u skladu sa zakonom i nastavićemo da preduzimamo sve mere u ostvarivanju prava garantovanih Zakonom o radu – zaključuje se u saopštenju Sindikata obrazovanja Srbije.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Izvor: Vebsajt Sindikata obrazovanja Srbije, 12.07.2022.
Naslov: Redakcija