Zastava Bosne i Hercegovine

EVROPSKI INVESTICIONI FOND: 10 miliona evra za povoljnije kredite mikro preduzećima u Srbiji


Evropski investicioni fond (EIF) obezbedio je 10 miliona evra za kreditno finansiranje oko 4.000 mikro preduzeća u Srbiji, saopštila je grupa Evropske investicione banke.

Zajam iz EIF-a, koji je deo grupacije EIB-a, obezbeđen je u okviru finansijskog instrumenta EaSI, koji je deo Programa Evropske unije za podršku zapošljavanju i socijalnim inovacijama.

EIF i Evropska unija potpisale su sa novosadskom Oportuniti bankom (OBS) ugovor, a radi se o prvom zajmu ikada potpisanom u okviru instrumenta EaSI, navodi se u saopštenju i dodaje da 34 zemlje imaju pristup ovom fondu.

Kako je navedeno, sredstva koja će biti dostupna mikro-preduzećima pod uslovima povoljnijim od tržišnih obezbeđena su u okviru finansijskog instrumenta EaSI, kojim Evropska unija pruža podršku zapošljavanju i socijalnim inovacijama.

OBS je specijalizovana banka za finansiranje mikro i malih preduzeća na srpskom tržištu a zahvaljujući ovom zajmu proširiće portfolio svojih finansijskih usluga namenjenih preduzetnicima, posebno onim koji rade u ruralnim područjima.

Kako se navodi ovaj zajam će znatno doprineti bržem razvoju lokalne ekonomije u Srbiji, a ojačaće kreditnu sposobnost OBS koja svojim klijentima pruža i nefinansijske usluge.

OBS će biti u prilici da obezbedi preduzetnicima besplatnu edukaciju za unapređenje menadžerskih veština kroz edukativnu platforme za preduzetnike "Sam svoj gazda".

"Ovaj zajam iz fonda EaSI omogućiće EIF-u i OBS da pomognu preduzetnicima sa otežanim pristupom finansijama, u koje spadaju i mali poljoprivrednici širom Srbije", izjavio je izvršni direktor EIF-a Alen Godar i da dodao da se tako pospešuje razvoj mikrofinansijskog sektora u Srbiji.

Komesar EU za zapošljavanje i socijalna Nikolas Šmit naglasio je da će Srbija prva imati koristi od novog Ešl finansijskog instrumenta.

"U ovim teškim vremenima, EU odlučno nastavlja da olakšava pristup mikro finansijama, čime podržava stvaranje novih radnih mesta, jednakih mogućnosti i finansijske inkluzije - takođe i na lokalnom nivou - kao deo inicijative za oporavak Zapadnog Balkana", izjavio je on.

Predsednik izvršnog odbora OBS -a Vladimir Vukotić dodao je da je podrška mikro preduzetnicima i malim poljoprivrednicima oduvek bio prioritet te banke.

"Naša misija je povećanje zaposlenosti i razvoj ruralnih zajednica kroz kreditiranje onih koji imaju otežan pristup kreditima, a u ovom trenutku ta strategija ima još veći značaj zbog ekonomske krize koja je usporila poslovnu aktivnost i dodatno otežala poslovanje mikro i malih biznisa i poljoprivrednih gazdinstava", izjavio je on.

Dodao je da je ovo treća transakcija između OBS i Grupe EIB, izgrađena na poverenju razvijenom kroz partnerstvo, te da će doprineti proširivanju izvora finansiranja za OBS.

Izvor: Vebsajt RTV, 16.07.2020.
Naslov: Redakcija