Zastava Bosne i Hercegovine

UPOTREBA QR KODA KAO PODSTICAJ BEZGOTOVINSKIM OBLICIMA PLAĆANJA: Plaćanje skeniranjem kju-ar koda preko mobilnog telefona dostupno u 13 banaka


Građani i privrednici u Srbiji mogu trenutno u 13 banaka u zemlji da plaćaju račune i fakture preko mobilnog telefona, skeniranjem NBS IPS kju-ar koda. Ovaj način plaćanja razvila je i omogućila Narodna banka Srbije od februara 2020. godine, a broj finansijskih ustanova, kao i preduzeća koja ovu opciju omogućavaju, sve je veći.

Banke koje su do sada preko svojih m-banking aplikacija omogućile korisnicima mobilnog bankarstva da plate račune skeniranjem NBS IPS kju-ar koda su: Banka Inteza, Eurobank, AIK, Direktna banka, Banka Poštanska štedionica, Komercijalna, Rajfajzen, OTP, Sberbank, NLB, Kredi agrikol, Erste i MTS banka. Kako iz NBS kažu, u narednom periodu, pridružiće im se i ostale banke.

Korisnici mogu u svega nekoliko koraka na mobilnom telefonu i bez prekucavanja podataka u m-banking aplikaciju da plate račune. Navedeni kod na svojim računima štampaju i JKP "Infostan tehnologije", "Elektroprivreda Srbije", "Telekom Srbija", "Telenor", "VIP mobajl", JKP "Informatika" Novi Sad i sve veći broj javno-komunalnih preduzeća lokalnih samouprava, tako da korisnici njihovih usluga mogu jednostavno izvršiti plaćanje skeniranjem tog koda.

NBS IPS QR kod je obeležen istoimenom oznakom kako bi se razlikovao od ostalih kodova koji nemaju platnu funkciju, napominju iz NBS.

Plaća se pritiskom na funkciju "IPS skeniraj" i aktivira se kamera na telefonu i skenira IPS QR kod na štampanom računu. Zatim se bira račun sa kog se plaća i unosi PIN kod, nakon čega se prikazuju detalji naloga za plaćanje. Korisnik može da izmeni iznos i nakon toga, pritiskom na opciju "Pošalji nalog", završava plaćanje. Polja koja su važna primaocu plaćanja za dalja knjiženja, kao što je recimo poziv na broj, ne mogu se menjati kako bi se izbegla mogućnost greške.

Izvor: Vebsajt Novosti, B.Ca., 16.07.2020.
Naslov: Redakcija