Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRIVREDNICI NEZAINTERESOVANI ZA KREDITE SA DRŽAVNOM GARANCIJOM


Domaći privrednici su do sada uzeli samo polovinu kredita koje je država obezbedila i za koje je dala garanciju od 480 miliona evra, jer ne očekuju brz oporavak od pandemije.

Za dodatnu pomoć nema prostora bez ozbiljnih posledica po celokupnu privredu države, smatra profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić.

"Od dve milijarde evra za koliko je obezbeđena garancija države privreda je uzela ili aplicirala za kredite u iznosu od jedne milijarde evra, što je ozbiljan signal da i vlasnici preduzeća procenjuju da slamanje epidemije neće biti brzo i da će oporavak biznisa potrajati možda više godina, zbog čega oni neće moći uredno da servisiraju svoje dugove", kaže Savić.

On dodaje i da stanje privrede u našoj zemlji u dobroj meri zavisi od oporavka privrede na svetskom nivou, pre svega kod poslovnih partnera iz Nemačke i Italije.

Savić je ukazao i da ukoliko na to dodamo i problem smanjenja stranih ulaganja u odnosu na isti period prethodne godine, te izostanak domaćih investicija, "jasno je da će se stanje u ekonomiji dugo oporavljati".

Savić očekuje da će nakon oktobra doći do povećanja broja otkaza, pošto će tada poslodavci koji su uzeli pomoć države moći da otpuštaju zaposlene bez ikakvih kazni.

"Desetine hiljada zaposlenih sigurno su u riziku da ostanu bez posla tokom jeseni i zime, a posebno oni koji rade u sektorima koje je pandemija najjača pogodila - turizmu, ugostiteljstvu, prerađivačkoj i kreativnoj industriji", rekla je istraživačica Fondacije Centra za demokratiju Sarita Bradaš.

Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku predlaže da država smanji poreske i parafiskalne namete, kako bi kompanije mogle da zadrže isti broj radnika.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, 13.07.2020.
Naslov: Redakcija