Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI: Zakon usklađen s novom evropskom Uredbom o zaštiti podataka. Uvode se i pravo na brisanje, odnosno zaborav. Osoba može da traži da se podaci o njoj obrišu, ako više nisu neophodni za ostvarivanje svrhe zbog koje su prikupljeni, ako je lice opozvalo pristanak za obradu, ako su nezakonito obrađivani


Nacrt zakona o zaštiti podataka o ličnosti, oko kojeg su se mesecima lomila koplja između poverenika Rodoljuba Šabića i Radne grupe za izradu nacrta, dobio je "zeleno svetlo" Evropske komisije i Evrodžastisa. Njihove sugestije unete su u nacrt, i on se od nedavno nalazi na sajtu Ministarstva pravde. O tom propisu sada će se izjasniti ministarstva, posle čega ide u Vladu, pa pred poslanike.

- Sugestije EK i Evrodžastisa bile su tehničkog karaktera i ispoštovali smo ih. Najveća grupa se odnosila na promenu termina, recimo da stavimo legitiman umesto opravdan interes. To je dokaz da nacrt koji smo uradili posle javne rasprave odgovara evropskim standardima - kaže prof. Saša Gajin, član Radne grupe.

Zakon je usklađen s novom evropskom Uredbom o zaštiti podataka, koja donosi drakonske kazne za sve one koji se nemarno odnose prema tuđim ličnim podacima ili ih na bilo koji način zloupotrebe. I dok u EU kazne idu do dva miliona evra, kazne u novom srpskom zakonu limitirane su isto na dva miliona - ali dinara. Zakon predviđa i prekršajne kazne od 5.000 do 500.000 dinara.

Uvode se i pravo na brisanje, odnosno zaborav. Osoba može da traži da se podaci o njoj obrišu, ako više nisu neophodni za ostvarivanje svrhe zbog koje su prikupljeni, ako je lice opozvalo pristanak za obradu, ako su nezakonito obrađivani...

Nove su i odredbe o pristanku građana na obradu ličnih podataka, koji može da se da i usmeno. Nacrt zabranjuje obradu podataka o ličnosti kojom se otkriva nečije rasno ili etničko poreklo, političko mišljenje, versko ili filozofsko uverenje ili članstvo u sindikatu, kao i obradu genetskih ili biometrijskih podataka u cilju jedinstvene identifikacije podataka o zdravstvenom stanju ili podataka o seksualnom životu i orijentaciji, osim u unapred određenim situacijama.

Predviđene su i strože tehničke i druge mere zaštite, kao i da se uvek prikupljaju samo oni podaci o ličnosti koji su neophodni za ostvarivanje određene svrhe obrade. Lični podaci ne smeju biti dostupni neograničenom broju ljudi, kao što smo već imali slučajeve da se nađu na internetu ili da su baze tako slabo čuvane da u njih može da upadne bilo koji haker amater.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. Crnjanski Spasojević, 18.07.2018.
Naslov: Redakcija