Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

U PRIPREMI ZAKONI O ORGANSKOJ PROIZVODNJI, POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU I UREĐENJU TRŽIŠTA POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA


Vlada Republike Srbije trebalo bi do kraja godine da izglasa tri nova zakona iz oblasti poljoprivrede - o organskoj proizvodnji, poljoprivrednom zemljištu i uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda, izjavio je ministar Branislav Nedimović.

Zakon o poljoprivrednom zemljištu, sa čijim ćemo predlogom izaći na jesen, podrazumevaće da se svaka parcela na kojoj država ima vlasništvo može videti na satelitu i znati u svakom trenutku šta se na njoj radi, izjavio je Nedimović.

To će omogućiti vidljivost i znaće se u svakom trenutku ko proizvodi na tom zemljištu, šta se na njemu proizvodi, na koji vremenski period i za koju cenu, a ako se radi u suprotnosti sa ugovorom ugovori će se odmah raskidati i naplaćivati penali.

Tim zakonom, ističe ministar, biće stavljena organska proizvodnja kao prioritet, koja će se gajiti na manjim površinama i pod strogom kontrolom.

Nedimović je najavio i da je u pripremi Nacrt zakona o organskoj proizvodnji, koji bi, kaže, takođe, trebao izaći do kraja godine, te da će on predvideti poseban sistem subvencije za period konverzije iz konvencionalne proizvodnje u organsku proizvodnju.

"Prelazak na organsku proizvodnju podrazumeva strogo kontrolisano prskanje zemljišta, samo onim sredstvima koja su dozvoljena. Taj period konverzije je najčešće tri godine i iziskuje ogromne troškove. Mi taj period moramo da ublažimo i da subvencijama pomognemo tim poljoprivrednim proizvođačima ", podvukao je Nedimović.

Kaže da tržište sve više traži organski kvalitetne proizvode, a sve što traži tržište, navodi Nedimović, to Ministarstvo mora da podstiče.

On je ukazao da prostora u Srbiji za organsku proizvodnju ima, ali da sve zavisi od nas, naročito u istočnoj, zapadnoj, južnoj Srbiji i na visokim nadmorskim visinama gde se konvencionalna proizvodnja veoma lako može pretvoriti u organsku.

Za početak, poručuje ministar, akcenat treba staviti na organsku proizvodnju voćarstva i povrtarstva, a posle da razvijemo stočarstvo, jer, kaže, ta grana nije još dobro razvijena ni na konvencionalnom nivou.

Ministar je najavio i da se radi na Nacrtu zakona o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda, jer, kaže, nisu isto nameštaj i voće, koje može da izdrži 24 sata.

"Ovde je reč o skladištenju, pravilima igre otkupljivača i svih onih koji učestvuju i čitavom tom lancu. Sa ministrom Ljajićem sam razgovarao i radimo na tome da nam se više ne ponovi situacija sa malinarima i višnjarima da neko dođe i kaže neću više da kupujem voće", naglasio je Nedimović.

Izvor: Vebsajt RTS, Dragan Stojev, 18.07.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija