Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

POGLAVLJE 23: Obavezu da do 30. juna 2017. godine uspostave lokalna tela za borbu protiv korupcije, nije ispunila nijedna opština ili grad. Od 145 jedinica lokalne samouprave, 41 je započela proces donošenja LAP-a, dok je u Vranju osnovana komisija za izbor antikorupcijskog tela


Nijedan grad i opština u Srbiji do 30. juna 2017. godine kada je bio rok, nisu formirali lokalna tela za borbu protiv korupcije, kako je predviđeno Akcionim planom za Poglavlje 23 u pregovorima sa Evropskom unijom, objavio je Biro za društvena istraživanja (BIRODI).

Zoran Gavrilović iz te organizacije je rekao da lokalni antikorupcijski planovi (LAP) predviđaju obavezu lokalnih samouprava da naprave radne grupe za izradu planova i usvajanje dokumenata plana, zatim formiranje komisije za izbor tela za praćenje LAP i na kraju izbor članova tih tela. Prema istraživanjima sprovedenim od 22. maja do 3. juna i od 1. do 7. jula 2017. godine nijedna lokalna samouprava taj posao nije završila u roku, rekao je Gavrilović.

Od 145 jedinica lokalne samouprave, 41 je započela proces donošenja LAP-a, dok je u Vranju osnovana komisija za izbor antikorupcijskog tela. Gavrilović je rekao da ovaj posao ozbiljno kasni što, kako je ocenio, može biti prepreka za stupanje u članstvo sa EU.

Potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije Miroslav Milićević rekao je da se boji da se "gubi interes za borbu protiv korupcije". "Pobeda korupcije je kada ona postane normalna. Korupcija nije normalna", istakao je Milićević. "Koruptivne radnje se preslikavaju na lokalni nivo i važno je da delujemo na tom nivou", ocenio je on i dodao da korupcijom moraju da se bave institucije.

Milićević je ukazao da na lokalnom nivou postoji veliki problem u pribavljanju informacija i založio se za unificiranje sajtova svih lokalnih samouprava na kojima bi se građani obaveštavali šta se radi, kako i gde se troše budžetska sredstva.

Prema njegovoj oceni, osnivanje antikorupcijskih tela niko suštinski ne želi, a korupcija na lokalnom nivou košta toliko da građani plaćaju i ono što ne treba.

Zlatko Minić iz organizacije Transparentnost Srbija rekao je da je politička volja ključna za to da li će se i koliko unaprediti transparentnost u lokalnim samoupravama. "Nema svesti o tome, a često ni kapaciteta", ocenio je Minić.

Izvor: Vebsajt 021, 18.07.2017.
Naslov: Redakcija