Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVOSUDNA AKADEMIJA: Ustavni sud blokirao konkurse tužilaca


Alumni klub Pravosudne akademije saopštio je da je Ustavni sud Srbije prihvatio inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti pravilnika Državnog veća tužilaca (DVT) o izboru na prvu tužilačku funkciju, i do konačne odluke blokirao konkurse za izbor novih zamenika tužilaca.

Kako je saopšteno, Ustavni sud odredio je privremenu meru kojom je zabranio "svakome, pa i Narodnoj skupštini, da preduzima radnje po tekućim konkursima za nove zamenike tužilaca", što znači da 18 kandidata koje je 14. jula DVT predložio Skupštini Srbije po hitnom postupku neće biti izabrani.

Izbor tužilaca neće biti moguć dok Ustavni sud ne donese konačnu odluku o tome da li je pravilnik DVT u skladu sa Zakonom o javnom tužilaštvu, dodaje se u saopštenju.

Ustavni sud prihvatio je inicijativu Alumni kluba Pravosudne akademije i Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, i pokrenuo postupak za utvrđivanje nezakonitosti pravilnika DVT-a o izboru javnih tužilaca koji se prvi put biraju na tu funkciju, precizirano je u saopštenju.

U saopštenju se ocenjuje da se ovom odlukom Ustavnog suda "priznaje" da je u prethodnom periodu po spornom pravilniku nezakonito izabrano nekoliko desetina novih tužilaca, koji danas u Srbiji "vode istrage i podižu optužnice".

Ocenjeno je da je DVT svojim pravilnikom pokušao da "izigra zahtev EU da Pravosudna akademija (PA) bude jedina tačka dolaska na sudijsku i tužilačku funkciju" i dodaje da su u maju u beogradska tužilaštva izabrani kandidati od kojih su neki imali prosečne fakultetske ocene 6.58, 7.14, 7.19 i 7.42, ili su studirali preko deset godina.

"Ova odluka Ustavnog suda znači da postoji osnovana sumnja u zakonitost pravilnika DVT, a, prema dosadašnjoj praksi suda, izvesno je da će pravilnik uskoro biti oglašen nezakonitim. Novi tužioci moći će biti birani tek kad bude donet neki novi pravilnik", navodi se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt N1, 20.07.2017.
Naslov: Redakcija