Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

JAVNI KONKURS ZA DODELU PODSTICAJNIH SREDSTAVA RECIKLERIMA I PROIZVOĐAČIMA KESA: Konkurs otvoren do 31. januara 2018. godine


Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo je konkurs za podsticajna sredstva za reciklere i proizvođače plastičnih kesa.

Predmet konkursa je dodela podsticaja za ponovnu upotrebu i iskorišćavanje otpada kao sekundarne sirovine ili za dobijanje energije i za proizvodnju kesa – tregerica za višekratnu upotrebu, za 2017. godinu.

Na javni konkurs mogu se prijaviti operateri postrojenja za ponovno iskorišćenje, odnosno tretman otpada, koji imaju dozvolu u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom ("Sl. glasnik RS", br. 36/2009, 88/2010 i 14/2016), kao i proizvođači plastičnih kesa – tregerica za višekratnu upotrebu debljine veće od 20 mikrona.

Kao i prošle godine, konkursom je predviđeno da se za ponovnu upotrebu i korišćenje otpadne gume kao sekundarne sirovine dobija 18.390 dinara po toni, a za tretman otpadnih guma radi dobijanja energije 3.606 dinara po toni.

Za ponovno korišćenje i reciklažu otpadnih ulja kao sekundarne sirovine dobijaće se 10 dinara po kilogramu, dok će se za tretman otpadnih ulja radi dobijanja energije dobijati pet dinara po kilogramu (osim za otpadna jestiva ulja).

Za ponovnu upotrebu i reciklažu otpadnih startera, akumulatora, industrijskih baterija i akumulatora predviđeno je 14,5 dinara po kilogramu, dok će se za korišćenje i reciklažu otpadnih prenosnih akumulatora ili startera dobijati 145,5 dinara po kilogramu.

Rok za konkurisanje je 31. januar 2018. godine, a više detalja o načinu konkurisanja, kao i svim iznosima podsticajnih sredstava, pogledajte na sajtu Ministarstva.

Izvor: Vebsajt eKapija, 19.07.2017.
Naslov: Redakcija