Zastava Bosne i Hercegovine

IPA FONDOVI: Odbor Evropskog parlamenta za budžetsku kontrolu zadovoljan načinom na koji Srbija troši sredstva iz EU fondova. Evropski revizorski sud nije pronašao nikakve manjkavosti u trošenju sredstava, svi programi ispunjavaju se po planu, a srpska Državna revizorska institucija postavljena je prema najvišim standardima


Srbija je postigla napredak u oblasti trošenja sredstava iz pretpristupnih fondova EU (IPA) i uspešno ispunjava ciljeve koje EU postavlja u pogledu tih sredstava, rekao je član odbora Evropskog parlamenta za budžetsku kontrolu Derek Von.

Von je pohvalio infrastrukturne projekte u Srbiji i rekao da je "impresioniran" obnovom područja poplavljenih 2014. godine, što je naveo kao jedan od primera kako novac iz IPA fondova pomaže ljudima i zajednicama.

Prema njegovim rečima, Srbija je do sada iz IPA fondova povukla više od milijardu evra.

On je rekao da Srbija trenutno ne povlači sav novac koji joj pripada iz fondova EU i da tu vidi prostora za napredak, jer bi to omogućilo ostvarenje više projekata od kojih su neki povezani i sa poglavljima u pristupnim pregovorima sa EU.

Von je dodao da je EU prijatelj Srbije i da njenu važnost za EU pokazuje činjenica da EU najbrojniju delegaciju ima upravo u Srbiji.

Član Evropskog parlamenta i Evropskog revizorskog suda Sabolč Fazakaš je rekao da IPA fondovi ne služe samo za infrastrukturu već za svojevrsnu pripremu za ulazak u EU, kroz usvajanje zakona, sprovođenje reformi, borbu protiv korupcije, fiskalne ciljeve i podršku vladavini prava, i da je zadovoljan jer je Srbija prihvatile sve preporuke iz EU u tom pogledu.

On je naveo da Evropski revizorski sud nije pronašao nikakve manjkavosti u trošenju sredstava, da se svi programi ispunjavaju po planu i dodao da je srpska Državna revizorska institucija postavljena prema najvišim standardima.

Fazakaš je rekao i da EU Zapadni Balkan vidi kao celinu i da misli da Srbija može biti koordinacioni centar za projekte za ceo region.

Konferenciji su prisustvovali i poslanici Evropskog parlamenta Patricija Šulin, Arnt Kon, Martina Dlabajova i Rišard Čarnecki.

Tokom dvodnevnog boravka u Srbiji delegacija Odbora za budžetsku kontrolu Evropskog parlamenta će imati priliku da oceni koliko efikasno se u Srbiji troše finansijska sredstva Evropske unije, kakva je efikasnost i delotvornost uspostavljenih struktura za planiranje i realizaciju pretpristupnih fondova i kakvi su planovi Srbije za održavanje administrativnih kapaciteta u ovoj oblasti, navodi se na sajtu Delegacije EU u Srbiji.

Izvor: Vebsajt N1, Jelena Petrović, 18.07.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija