Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O JAKIM ALKOHOLNIM PIĆIMA: SARADNJA FIZIčKIH LICA I REGISTROVANIH PROZIVOđAčA, KROZ KOPERANTSKI UGOVORNI ODNOS - FIZIčKA LICA VIšAK DESTILATA ćE PRODAVATI REGISTROVANIM PROIZVOđAčIMA ZA DALJU DORADU I PRERADU


U toku je javna rasprava o Nacrtu zakona o jakim alkoholnim pićima, a cilj izmena tog zakona je da se izborimo sa sivom ekonomijom i u ovoj oblasti, izjavio je rukovodilac Grupe za biljnu proizvodnju pri Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, Milan Čupić.

Cilj izmena zakona je:

  • da se smanje troškovi proizvodnje i
  • da se domaći prozivođači jakih alkoholnih pića, pre svega voćnih rakija učine konkurentnim,
  • da se omogući saradnja fizičkih lica i registrovanih prozivođača kroz koperantski ugovorni odnos (fizička lica višak destilata prodaju registrovanim proizvođačima za dalju doradu i preradu)
  • da se omogući povećanje broja registrovanih proizvođača rakija i smanji učešće sive ekonomije u ovom sektoru.

Takođe, važna je i harmonizacija propisa u ovoj oblasti sa propisima koje primenjuju ostale zemlje članice EU.

- Tako stvaramo uslove za razvoj čitavog sektora, za razvoj investicija čime očekujemo da dođe do povećanja obima proizvodnje i kvaliteta rakija, što će se odraziti i na primarnu prozivodnju voća koja je značajna - naveo je Čupić istakavši da su proizvođači, koji su bili deo Radne grupe za izmene zakona zadovoljni predloženim izmenama.

Njihove sugestije i predlozi su takođe uvrštene u novine zakona, a cilj je da on bude što pre donet.

Čupić je rekao da je broj registrovanih prozivođača jakih alkoholnih pića u Srbiji, pre svega rakija jako mali i da ih ima svega 300.

Problem je, kako je objasnio, što je postojeći Zakon o rakiji i drugim alkoholnim pićima ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009) prilagođen za velike proizvođače, i potrebno je ispuniti ozbiljne kriterijume da bi neko registrovao proizvodnju.

- Novim zakonom hoćemo da uprostimo i pojednostavimo procedure i omogućimo proizvođačima koji su u sivoj zoni, da bez velikog troška pređu u legalnu zonu, da se registruju i budu aktivni na tržištu - rekao je Čupić.

Takođe predviđene su i kaznene odrede za one koji ne poštuju propise, dodao je Čupić.

On je naveo da nakon javne rasprave, predstoji prikupljanje mišljenja, odnosno da će nakon toga uslediti proces izjašnjavanja i iznošenja mišljenja svih relevantnih subjekata i stručne javnosti.

- Kad to završimo zakon će ići na Vladu, pa u Skupštinu i nadamo se da će on biti usvojen do kraja 2015. godine - rekao je Čupić.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 18.07.2015.