Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

DRI: Država nema evidenciju imovine i gubi značajne prihode


Državna revizorska institucija (DRI) saopštila je da država Srbija nema potpunu jedinstvenu evidenciju svoje nepokretne imovine zbog nepostupanja nadležnih organa i korisnika i manjkavosti propisa.

Revizijom svrsishodnosti poslovanja koja se odnosila na raspolaganje nepokretnostima u državnoj svojini, državni revizori su utvrdili da Vlada nema kontrolu nad raspolaganjem nepokretnostima zbog nepostojana centralizovanog sistema kao i neodgovornog ponašanja korisnika i nadležnih organa.

Na konferenciji za novinare DRI ukazano je da država propušta priliku da uveća prihode od raspolaganja nepokretnostima jer korisnici te imovine ne primenjuju tržišne principe i ne sprovode neophodne mere.

U evidenciji Republičke direkcije za imovinu uneto je ukupno 551.946 jedinica, što, kako je rekao predsednik DRI, Radoslav Sretenović, ne znači da je evidentirano toliko nepokretnosti, jer je utvrđeno da su neke nepokretnosti više puta evidentirane.

Ukupna površina popisanih nepokretnosti je oko sedam milijardi kvadratnih metara, a knjigovodstvena vrednost te imovine je 683 milijarde dinara.

Ta vrednost nepokretnosti u državnom vlasništvu je nerealna jer je svega za 20 odsto tih nepokretnosti upisana revalorizovana vrednost, rekla je vrhovni državni revizor, Svetlana Toma Anokić.

Ona je dodala da država od poslovnog zakupa ili korišćenja imovine u svom vlasništvu prikuplja mnogo manje novca nego što bi mogla, da to radi po tržišnima cenama.

Toma Anoki je navela primer da su po podacima Uprave za trezor u 2013. godini prihodi od zakupa i korišćenja državne imovine bili šest milijardi dinara, od čega je samo 852 miliona dinara uplaćeno u budžet, a ostali iznos je na računima korisnika tih nepokretnosti.

Izvor: Vebsajt Beta, 17.07.2015.