Zastava Bosne i Hercegovine

JAVNI POZIV ZA ENERGETSKU SANACIJU OBJEKATA OD JAVNOG ZNAČAJA OTVOREN DO 8. JULA


Na javni poziv za za energetsku sanaciju objekata od javnog značaja jedinice lokalne samouprave i gradske opštine mogu se javiti do 8. jula. U prethodnom periodu država je izdvojila oko 3,6 milijardi dinara za energetsku sanaciju 165 objekata od javnog značaja, u kojima su smanjene emisije ugljen-dioksida za oko 15.000 tona godišnje.

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za energetsku sanaciju objekata od javnog značaja za jedinice lokalne samouprave i gradske opštine koji će biti otvoren do 8. jula.

Ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović Handanović, istakla je da se ove godine izdvaja dvostruko više sredstava za energetsku sanaciju javnih objekata, prenosi Energija Balkana.

“Ministarstvo je izdvojilo 800 miliona dinara, dvostruko više nego prošle godine, za energetsku sanaciju javnih objekata čime ćemo povećati komfor boravka u njima za đake i nastavnike, pacijente i lekare, sportiste, kulturne radnike i zaposlene u administraciji. Time smanjujemo potrošnju energije od 20 do 50 odsto, finansijske troškove u zimskom i letnjem periodu i štitimo životnu sredinu”, rekla je Đedović Handanović.

Podsetila je da je na prošlogodišnjem javnom pozivu učestvovala 21 jedinica lokalne samouprave i istakla da se nada da će ove godine njihov broj povećati.

“Na prošlogodišnjem javnom pozivu Ministarstvo i lokalne samouprave uložile su više od 665 miliona dinara za energetsku sanaciju osnovnih i srednjih škola, upravnih zgrada, vrtića, domova kulture, domova zdravlja, sportskih objekata, postrojenja za preradu vode i javnog osvetljenja u 21 lokalnoj samoupravi. S obzirom da je ministarstvo dvostruko povećalo iznos sredstava, očekujemo da će se broj učesnika povećati ove godine”, rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je dodala da je u prethodnom periodu država izdvojila oko 3,6 milijardi dinara za energetsku sanaciju 165 objekata od javnog značaja u kojima su smanjene emisije ugljen-dioksida za oko 15.000 tona godišnje.

Đedović Handanović je naglasila da je energetska efikasnost novi izvor energije i da država nikada ranije nije ovoliko ulagala u energetsku sanaciju javnih objekata, domaćinstava i stambenih zgrada.

“Time, takođe, unapređujemo stanje u energetskom sektoru, dajemo doprinos energetskom sistemu i boljem standardu za sve naše građane”, rekla je ministarka.


Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, 19.6.2024
Naslov: Redakcija