Zastava Bosne i Hercegovine

FINANSIJSKE MERE PODSTICAJA RAĐANJA NISU DOVOLJNE ZA PROMENU DEMOGRAFSKE SLIKE: Potrebna je i logistička i organizaciona podrška


Ovo je druga godina kako se u Srbiji beleži porast broja rođenih beba. Kao direktna mera podrške rađanju država je povećala roditeljski dodatak, uvela subvencije za kupovinu prve nekretnine za mame, a u skupštinskoj proceduri je izmena zakona kojim se nastavlja podrška majkama preduzetnicama.

Tatjana Macura iz Udruženja mame su zakon kaže da je još rano govoriti o tome da li su finansijske mere podrške porodici dale rezultate. Smatra da će one u određenom vremenskom periodu dati pozitivne ishode - povećanje novorođenih beba, ali da je pitanje da li će moći da se nadomesti negativan trend.

"Zbog toga je veoma važno da se osim finansijske podrške porodici sa decom krene sa preispitivanjem mera koje postoje u okviru organizacione, logističke podrške porodici. Današnja porodica značajno se razlikuje od porodice koja je bila krajem prošlog i početkom ovog veka. Radne aktivnostio žena su se značajno promenile. One sada više rade, češće su zaposlene, više nisu samo u kući i samo domaćice. Zbog toga podrška države sada trebala da se usmeri na tu logističku podršku", rekla je Macura za Euronews Srbija.

Navodi da su finansijske mere države pozitivne i da nema velikog prostora za kritikovanje - povećane su jednokratne nadoknade, prepoznaju se grupe žena koje su ranije bile diskriminisane.

"Logistički momenat je važan. Nemamo dovoljan broj vrtića, zatim fleksibilno radno vreme koje bi žene mogle da koriste kada rade. Potrebne su i afirmativne mere za poslodavce koji zapošljavaju žene koje imaju decu", kaže ona.

Demograf Danica Šantić, profesor na Geografskom fakultetu kaže da zaključi ne mogu da se izvlače na preseku od četiri meseca i da oni ništa ne znače za demografske analize.

"Nije zaustavljen negativni trend. To ne može da se zaustavi. Radi se nova Strategija rađanja. Stara je možda dala neke rezultate, ali nama trebaju mnogo veći. Nije zaustavljen negativni trend jer se po popisu vidi da nas ima sve manje. Mladih je isto kao i u prethodnom popisu, ali je starih mnogo više", rekla je ona za Euronews Srbija.

Pojašnjava da čak i da se primene najbolje podsticajne mere na svetu za rađanje, potrebno je da prođe izvesno vreme da dođe do neke stabilizacije.

"Treba da prođe pet do 10 godina i tek tada mere prema fertilitetu daju prave rezultate. U ovakvoj uslovima starosne strukture, naročito žena, to teško može da se desi", rekla je ona.

Mere koje su na snazi

Država je značajno povećala finansijska davanja za porodice sa decom, a sve u cilju daljeg podsticaja rađanja. Od 1. januara ove godine roditeljski dodatak za rođenje prvog deteta iznosu 345. 398 dinara, za drugo dete se isplaćuje u 24 rate  i iznosi 306.388 dinara. Za treće dete roditeljski dodatak se isplaćuje u 120 rata i iznosi 1.838.332 dinara, a za četvrto 2.757.498 dinara. Paušal za nabavku opreme za dete iznosi 6.383 dinara.

Vlada Srbije već drugu godinu zaredom subvencioniše kupovinu prve nekretnine za mame. U pitanju su sredstva za izgradnju, učešće u kupovini stana ili kuće. Maksimalan iznos sredstava koji se može odobriti je 20.000 evra.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Euronews Srbija, Slavica Tuvić, 18.06.2023.
Naslov: Redakcija