Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MINIMALNA CENA RADA PO RADNOM ČASU ZA 2020. GODINU: Poslodavci će tražiti da minimalna zarada bude oko 28.600 dinara. Spremni su da pristanu i na veći minimalac ali pod uslovom da se povećanje refundira kroz smanjenje poreskih nameta


Sindikati bi bili zadovoljni sa povećanjem minimalne mesečne zarade za 4.000 do 5.000 dinara, dok poslodavci nude rast od 1.620 dinara. Pregovori počinju u julu, a sindikati očekuju da će država pristati na rast od oko 15 odsto što je oko 4.000 dinara.

Minimalna mesečna zarada koju u Srbiji prima 350.000 radnika i koja danas iznosi oko 27.000 dinara tako bi od januara naredne godine mogla da bude oko 31.000 dinara. Konačna odluka biće poznata do polovine septembra, a zvanični pregovori između Vlade, sindikata i poslodavaca će početi za oko tri nedelje.

Sindikati koji će sa Vladom i poslodavcima pregovarati u ime radnika još nisu spremili konkretnu računicu sa kojom bi izašli pred pregovaračke strane, ali načelno znaju kako bi, kako navode, "cela priča trebalo da ide".

Država je do sada pristajala na povećanje od oko osam do 10 odsto, dok su sindikati u zahtevima bili prilično radikalniji. Imajući u vidu minimalnu potrošačku korpu i najave zvaničnika da bi minimalna cena rada trebalo u naredne tri godine da se izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom sada bi povećanja trebalo da budu veća i da iznose između 15 i 20 odsto. Praktično minimalac bi iznosio između 31.000 i 32.000 dinara i mi bi sa tolikim povećanjem od 4.000 do 5.000 dinara za sledeću godinu bili zadovoljni.

S druge strane, Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije i jedan od članova pregovaračkog tima za povećanje minimalca, kaže da poslodavci na ovu temu godinama pokušavaju da uvedu jedinu moguću ekonomsku logiku.

- Sva povećanja plata treba da budu jednaka godišnjem povećanju BDP i inflacije. To je u ovoj godini ukupno oko šest odsto. Poslodavci će, dakle, tražiti da minimalna zarada bude oko 28.600 dinara. Naravno, mi smo spremni da pristanemo i na veći minimalac ali pod uslovom da nam država povećanje refundira tako što će smanjiti poreske namete - ocenio je Atanacković.

"Minimalna cena rada biće znatno povećana u septembru, a krajem godine biće povećane i plate u javnom sektoru i penzije. Srbija za prvih pet meseci privukla 17 odsto više stranih direktnih investicija i novca u odnosu na isti period prošle godine. Svaka ta cifra znači novo radno mesto, novi dinar u budžet i nama daje mogućnost da povećavamo plate i penzije. Već sada razmišljamo o povećanju minimalne cene rada i očekujte značajno povećanje minimalne cene rada u septembru, da bi ljudi još bolje živeli i imali još veće plate", rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Od 2010. godine država je povećavala minimalac sedam puta. Na zahteve sindikata za povećanje najniže zagarantovane zarade u zemlji nije pristajala u 2014. i 2016. godini. Minimalac je od 1. januara ove godine povećan 10 odsto, a u 2017. godini šest odsto.

Izvor: Vebsajt Blic, 18.06.2019.
Naslov: Redakcija