Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI KORISNIKA FINANSIJSKIH USLUGA: Zbog kršenja Zakona kažnjeno 11 banaka


Za prvih pet meseci ove godine Narodna banka Srbije (NBS) novčano je kaznila 11 banaka u zemlji koje su prekršile Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga ("Sl. glasnik RS", br. 36/2011 i 139/2014).

Bankama je, kažu u NBS, u tom periodu izrečeno 14 novčanih kazni što je duplo više u odnosu na celu proteklu godinu.

Najčešće su kažnjavane banke zbog povrede pojedinih odredbi Zakona o platnim uslugama ("Sl. glasnik RS", br. 139/2014 i 44/2018) i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Kako je poručila guverner Narodne banke Jorgovanka Tabaković NBS će popisati sve usluge koje banke nude klijentima kako bi se izbegli skriveni troškovi banaka jer su banke po zakonu obavezne da imaju specifikaciju troškova i da sve troškove predstave klijentima.

Guverner je rekla da banke naplaćuju mnogo stavki kao što su opomene klijentima, naknade za neiskorišćene čekove...

"Popisaćemo sve usluge koje banka nudi klijentu od onoga da je obavezna, ne sitnim nego krupnim slovima da jasno objasni klijentu sve prednosti, rizike neke obaveze preuzimanja kredita i da ne može da izmišlja obaveze ili ih drugačije definiše da bi izbegla nadležnost NBS", kaže Tabakovićeva.

Kaže i da građani moraju da se dobro upoznaju sa ugovorima pre nego što ih potpišu i da postoje rokovi u kojima i kada potpišu ugovore, mogu da odustanu, kao što je rok od 30 dana za ugovore o osiguranju.

Zakonom su, kaže, banke obavezne da daju specifikaciju troškova koje naplaćuju, a kada to ne urade i naplate nešto što nisu propisale, dobijaju kaznu od NBS. "Postoji nepoštena poslovna praksa za koju je NBS već izrekla kazne", kaže Tabakovićeva i poručuje da će NBS objavljivati koje su to banke imale "nepoštenu poslovnu praksu ili kršile zakone".

"Banke se dovijaju, nesporno je, ne sve jednako, ne sve u istoj meri ali pokušavaju da uđu u šire definisanje ukupnih troškova, koje mi zovemo efektivnom kamatnom stopom, zato smo tu da sve građanima pokažemo", rekla je guverner NBS.

Govoreći o problemu zaduženih klijenata u švajcarskim francima kaže da je na Narodnoj banci Srbije da građanima predstavi sve okolnosti ili sve ono što njih upućuje "da donesu najbolje rešenje za sebe jer su i u banku odlazili sami, potpisivali ugovore o kreditu".

Kaže da je posao NBS da napravi kompromis ciljeva između banaka i klijenata...

"Jedna je Narodna banka, i vodi makroekonomsku politiku, ne možemo mi da se upuštamo u ugovorne odnose konkretnih klijenata", kaže Tabakovićeva.

Vlada je, podseća, sa svoje strane uradila kako je rekla, mnogo.

Dala je bankama ne samo preporuku nego i načine da izračunaju koliko je ko u prilici "da kredit vraća, odloži ili prolongira uz bolje uslove".

Tabakovićeva je rekla i da će ove godine priliv direktnih stranih investicija ove godine biti sigurno 2,6 milijardi evra i istakla da je dinar jedna od retkih valuta koja je stabilna što je, kako je ocenila, bazirano i na otvaranju velikog broja fabrika i dolasku investitora u Srbiju.

Izvor: Vebsajt Politika i RTV, 19.06.2018.
Naslov: Redakcija