Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PRIVREDNIM DRUŠTVIMA: Primena većeg broja zakonskih odredaba od 1. oktobra 2018. godine


Primena najvećeg broja odredaba novog Zakon o privrednim društvima ("Sl. glasnik RS", br. 36/2011, 99/2011, 83/2014 - dr. zakon, 5/2015 i 44/2018), koji je nedavno usvojila Narodna skupština Republike Srbije, počeće od 1. oktobra 2018. godine, rekao je pomoćnik ministra privrede Dušan Vučković.

Vučković je govoreći od novim zakonskim rešenjima o privrednim društvima rekao da su se novinama u zakonu otklonili brojni problemi koji se tiču poslovanja privrede u Srbiji.

Takođe, izmene su u skladu sa obavezama naš zemlje i u skladu sa pregovaračem pozicijom Poglavlja 6 da se u naš pravni sistem preuzmu propisi Evropske unije.

Najznačajnije izmene zakona su, kaže Vučković, redefinisanje odnosno preciziranje odredaba koje se tiču upotrebe pečata u poslovanju i ukidanje propisa kojima su predviđene bile obaveze da se pečat upotrebljava u određenim poslovima između privrednih društva i organa javne uprave.

"Ukinuto je preko 100 propisa kojima je bila propisana upotreba pečata u poslovanju", kaže Vučković.

Kaže da će se ovim izmenama zakona omogućiti upotreba elektronskog kvalifikovanog potpisa umesto overe potpisa na osnivačkim aktima privrednim društava, a ti me se kaže, prave i značajne uštede.

Kaže da uvođenje e-potpisa omogućava svima da se privredna društva registruju od kuće.

S druge strane, objašnjava, uvedena je obaveza da sva privredna društva u roku od godinu dana od dana stupanja ovog zakona na snagu, registruju elektronsku adresu.

"Registracija elektronske adrese ne košta, ona je besplatna, tako da tu nema povećanja troškova privredi", kaže Vučković.

Izvor: Vebsajt RTV, 19.06.2018.
Naslov: Redakcija