Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POGLAVLJE 28: Srbija do kraja 2018. godine spremna za otvaranje oblasti koja se odnosi na zaštitu potrošača i zaštitu zdravlja


Srbija bi do kraja 2018. godine mogla da bude spremna i za otvaranje Poglavlja 28 u pregovorima sa EU koje se odnosi na zaštitu potrošača i zaštitu zdravlja, izjavio je član užeg pregovaračkog tima Vlade Srbije za vođenje pregovora sa EU, Nebojša Lazarević.

"Nakon što se u junu otvore dva poglavlja koja su najavljena, 33 - budžetske i finansijske odredbe i 13 - ribarstvo, treba zaista uložiti dodatne napore kako bi i Poglavlje 28 što pre pripremili za otvaranje", rekao je Lazarević na skupu "Novi trendovi trgovine u EU: Uticaj GDPR-a i Digital Single Market-a na unutrašnje tržište i zaštitu potrošača u Srbiji".

Podsetio je da je još krajem prošle godine urađen nacrt pregovaračke pozicije Srbije za Poglavlje 28.

"Nije toliko teško otvoriti, pa čak i zatvoriti jedno pregovaračko poglavlje. Ono što je mnogo teže jeste iskoristiti proces evropske integracije i konkretno proces pregovora da se podigne svet i položaj srpskog potrošača na tržištu koji nije na zavidnom nivou, naročito nije ako ga poredimo sa jednim prosečnim evropskim potrošačem", kaže Lazarević.

Skup "Novi trendovi trgovine u EU: Uticaj GDPR-a i Digital Single Market-a na unutrašnje tržište i zaštitu potrošača u Srbiji", koji je organizovao Centar za evropske politike, održan je u okviru zajedničke sednice radnih grupa Nacionalnog konventa o EU koji prate pregovore u poglavljima 1 (sloboda kretanja robe), 3 (pravo poslovnog nastanjivanja i sloboda pružanja usluga) i 28 (zaštita potrošača i zaštita zdravlja).

Izvor: Vebsajt Blic, 15.06.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija