Zastava Bosne i Hercegovine

ODLUKA O UTVRĐIVANJU LISTE SISTEMSKI ZNAČAJNIH BANAKA U REPUBLICI SRBIJI I STOPA ZAŠTITNOG SLOJA KAPITALA ZA TE BANKE: Odluka u primeni od 30. juna 2018. godine


Izvršni odbor Narodne banke Srbije, na sednici održanoj 14. juna 2018. godine, usvojio je Odluku o utvrđivanju liste sistemski značajnih banaka u Republici Srbiji i stopa zaštitnog sloja kapitala za te banke izražene kao procenat rizične aktive banke.

U okviru svoje nadležnosti da utvrđuje mere i aktivnosti radi očuvanja i jačanja stabilnosti finansijskog sistema, a na osnovu Odluke o adekvatnosti kapitala banke ("Sl. glasnik RS", br. 103/2016), Narodna banka Srbije, najmanje jednom godišnje, preispituje zaštitni sloj kapitala za sistemski značajne banke.

Zaštitni sloj kapitala za sistemski značajne banke jeste makroprudencijalni instrument kojim se od banaka koje se identifikuju kao sistemski značajne za određenu državu zahteva da održavaju dodatni osnovni akcijski kapital u visini od nula odsto do dva odsto rizične aktive banke.

Doneta Odluka primenjivaće se od 30. juna 2018. godine.

Dodatne informacije o zaštitnom sloju kapitala za sistemski značajne banke, kao i lista sistemski značajnih banaka i stope zaštitnog sloja kapitala za te banke, mogu se naći na internet prezentaciji Narodne banke Srbije, u delu Finansijska stabilnost, Zaštitni slojevi kapitala.

Izvor: Vebsajt Narodne banke Srbije, 19.06.2018.
Naslov: Redakcija