Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O SPREČAVANJU NASILJA U PORODICI: Zakon je u primeni od 1. juna 2017. godine. U proseku svakog drugog dana samo u Prvom osnovnom sudu u Beogradu je po jedna hitna mera produžena nasilnicima koji su udaljeni iz kuće ili im je zabranjen prilazak žrtvi


Od 1. juna 2017. godine u primeni je novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici ("Sl. glasnik RS", br. 94/2016 - dalje: Zakon). Mnogo se govorilo o tome kako će taj Zakon promeniti Srbiju, pa i odnose između žena i muškaraca. Da li se Zakon striktno primenjuje od prvog dana, kako se i najavljivalo?

Sudije od početka juna imaju više posla. U proseku svakog drugog dana samo u Prvom osnovnom sudu je po jedna hitna mera produžena nasilnicima koji su udaljeni iz kuće ili im je zabranjen prilazak žrtvi.

"Za sada u Prvom osnovnom sudu nije odbijen nijedan predlog tužioca za produženje hitnih mera. Rano je govoriti da li se postižu svi efekti koji se žele postići", kaže sudija i pi-ar Prvog osnovnog suda u Beogradu Ivana Ramić.

Nije rano za suočavanje sa prvim problemima na terenu. Kada sud produži meru – treba je dostaviti onom ko je udaljen iz stana. Pitanje je na koju adresu i ko je dostavlja?

"To su problemi koji se trenutno rešavaju u praksi i policija je u ovom momentu ta koja uručuje rešenja o hitnim merama koje su izrečene. Naravno da će u praksi neki problemi biti rešavani u hodu", ističe Lazar Lazović iz Udruženja tužilaca Srbije.

U hodu bi moralo da bude rešeno i pitanje broja zaposlenih u tužilaštvu. Iako su pojedine procene da nedostaje 700 službenika, u Udruženju tužilaca ne mogu da potvrde da li je taj broj tačan.

"I u trenutku pre početka primene Zakona mi smo imali situaciju da nedostaju javni tužioci, pomoćnici, tužilački pripravnici, a budući da ovaj Zakon daje neka nova ovlašćenja evidentno je da se tužilačka organizacija mora osnažiti", rekao je Lazović i istakao da nedostatak oko 700 službenika neće uticati na primenu Zakona.

Autonomni ženski centar deceniju se zalagao za usvajanje Zakon. Prve rezultate pozdravljaju. Primenu propisa testirali su dva meseca pre njegove primene u tri opštine.

"Najveći problemi će biti u organizovanju tih sastanaka tela za koordinaciju i saradnju. Ono što je najveći izazov jeste kako da ti sastanci na kojima će biti možda i puno slučajeva teku što brže i da se profesionalci uhodaju u tom razmatranju procene rizika", ukazuje Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra.

Obaveza grupe za koordinaciju je da se sastane na 15 dana. Osim slučajeva nasilja u porodici, tužilac, policija i Centar za socijalni rad treba da analiziraju i druge slučajeve rodno zasnovanog nasilja i naprave plan zaštite i podrške za svaku žrtvu. Sa prvim brojevima i rezultatima u Tužilaštvu, kažu, izaći će krajem meseca.

Izvor: Vebsajt RTS, Ana Šuvalija Pešić, 15.06.2017.
Naslov: Redakcija