Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

KRIVIČNI ZAKONIK: Rad u javnom interesu može se izreći za krivična dela za koja je propisan zatvor do tri godine ili novčana kazna. Počinioci prekršaja izbegavaju rad u javnom interesu, čak i kada nemaju sredstava da plate kaznu, jer smatraju da ih takav rad degradira. Ubuduće će se više raditi na tom problemu


U Srbiji se radije ide u zatvor, nego na rad u javnom interesu, ukazuje predsednik Prekršajnog apelacionog suda, Zoran Pašalić i najavljuje da će se ubuduće više raditi na tom problemu.

Prema njegovim rečima, ljudi izbegavaju rad u javnom interesu, čak i kada nemaju sredstava da plate kaznu, jer smatraju da ih takav rad degradira.

"Cilj društveno korisnog rada ili rada u javnom interesu je dvostruk. Tim radom nešto se pruža zajednici, a sa druge strane on ima vaspitno edukativni karakter", rekao je Pašalić.

"Na primer, dobro bi bilo da počinioci koji su povratnici u saobraćajnim prekršajima društveni rad obavljaju na mestima gde će se uveriti koliko njihovo nepridržavanje saobraćajnih propisa može dovesti do teških posledica. Recimo, u banji Melenci, gde mogu videti svoje vršnjake u veoma lošem stanju posle saobraćajnih nesreća, sa teškim telesnim povredama i sigurno će posle toga imati drugačiji odnos prema bezbednosti u saobraćaju", rekao je Pašalić.

"U narednom periodu više pažnje ćemo pokloniti edukaciji i objašnjavanju da nije degradirajuće ako se prihvati rad u javnom interesu, za šta je, inače, neophodan pristanak počinioca prekršaja", istakao je Pašalić.

KRIVIČNI ZAKONIK ("Sl. glasnik RS", br. 85/2005, 88/2005 - ispr., 107/2005 - ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014 i 94/2016)

Rad u javnom interesu

Član 52

(1) Rad u javnom interesu može se izreći za krivična dela za koja je propisan zatvor do tri godine ili novčana kazna.

(2) Rad u javnom interesu je svaki onaj društveno koristan rad kojim se ne vređa ljudsko dostojanstvo i koji se ne vrši u cilju sticanja dobiti.

(3) Rad u javnom interesu ne može biti kraći od šezdeset časova niti duži od tristašezdeset časova. Rad u javnom interesu traje šezdeset časova u toku jednog meseca i određuje se da bude obavljen za vreme koje ne može biti kraće od mesec dana, niti duže od šest meseci.

(4) Prilikom izricanja ove kazne sud će imajući u vidu svrhu kažnjavanja, uzeti u obzir vrstu učinjenog krivičnog dela, ličnost učinioca, kao i njegovu spremnost da obavlja rad u javnom interesu. Rad u javnom interesu se ne može izreći bez pristanka učinioca.

(5) Ako osuđeni ne obavi deo ili sve časove izrečene kazne rada u javnom interesu, sud će ovu kaznu zameniti kaznom zatvora tako što će za svakih započetih osam časova rada u javnom interesu odrediti jedan dan zatvora.

(6) Ukoliko učinilac ispunjava sve svoje obaveze vezane za rad u javnom interesu, sud mu može dužinu izrečenog rada u javnom interesu umanjiti za jednu četvrtinu.

Izvor: Vebsajt Novosti, 17.06.2017.
Naslov: Redakcija