Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAŠTITNIK GRAĐANA: Građani imaju pravo da znaju da li je usled požara na deponiji Vinča došlo do zagađenja vazduha


Od izbijanja požara na deponiji Vinča, pre mesec dana pa do danas, još uvek vidljivi oblaci dima uznemiruju građane okolnih beogradskih naselja.

Uprkos čvrstim uveravanjima Gradskog zavoda za javno zdravlje grada Beograda da nivo detektovane koncentracije pojedinih hemijskih jedinjenja ne može imati ozbiljne posledice po zdravlje ljudi, ipak je osetljivim grupama građana (starijim, trudnicama i deci) upućena preporuka da u slučaju pojave dima smanje boravak na otvorenom prostoru.

Istovremeno, naučna i stručna javnost upozorava na činjenicu da se prilikom sagorevanja otpada sa deponije, osim ugljen-monoksida, sumpor-dioksida i azotovih oksida čije je merenje izvršeno i rezultati objavljeni, oslobađaju i druge visokotoksične i kancerogene materije čije merenje nije izvršeno ili rezultati nisu prezentovani u javnosti.

Kako kontradiktorne informacije u javnosti produbljuju već prisutnu uznemirenost i nepoverenje građana, Zaštitnik građana je apelujući na poštovanje prava građana na dostupnost informacija zatražio od institucija nadležnih za monitoring i objavljivanje rezultata kvaliteta vazduha (Gradskog zavoda za javno zdravlje grada Beograda i Agencije za zaštitu životne sredine) dostavljanje svih informacija o načinu i rezultatima izvršenih merenja, kao i vrsti zagađujućih materija čije je merenje vršeno.

Zaštitnik građana izražava uverenje da će nadležne institucije dostaviti sve relevantne informacije i tako omogućiti građanima da budu pravovremeno i tačno obavešteni.

Izvor: Vebsajt Zaštitnik građana, 18.06.2017.