Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

MOGUĆE IZMENE PROPISA RADI PODSTICANJA RODITELJSTVA I RAĐANJA


Poslodavci jesu za poreske olakšice, ali ne i za fleksibilno radno vreme. To su samo neki od podataka dobijenih u prvom istraživanju takve vrste u Srbiji, koje treba da pomogne u približavanju stavova zaposlenih i poslodavaca kako bi se podsticalo roditeljstvo i rađanje. Na osnovu dobijenih informacija, najavljuju se izmene postojećih zakona i donošenje novih.

Neki su već roditelji, neki nisu, ali je većina ispitanih u najboljim godinama za rađanje. I dok bi roditeljima ili budućim roditeljima klizno radno vreme pomoglo u odgajanju dece, poslodavci nisu za to. Ne podržavaju ni rad od kuće, ali, ipak, neke druge predloge su podržali.

"Npr. u pogledu predškolskih institucija su se složili i jedni i drugi da je dobro da budu u neposrednoj blizini i da će ih finansirati delom poslodavci. Poslodavci su se sami zainteresovali da imaju određene olakšice u pogledu poreza, da imaju određene zajedničke finansijske investicije sa državom ili da njihovi proizvodi budu afirmisani na adekvatan način i od države", objašnjava ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Gordana Plemić iz Udruženja "Roditelj" ukazuje da poreske olakšice svakako jesu motivacija za poslodavaca da se na drugačiji način ophode prema ženama i da im bude važno da žena koja rađa bude deo firme.

"Sa druge strane, moramo naći način i kako da motivišemo ženu, a to jeste i fleksibilno radno vreme i rad od kuće, lakši upis u vrtić", dodaje Plemićeva.

I poslodavci i zaposleni očekuju podršku i pomoć države, a za to je potrebna i izmena zakona.

"Primena Zakona o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013, 75/2014 i 13/2017 - odluka US), kada je upitanju radno vreme, donošenje određenih podzakonskih akata, ali i potpuno nova zakonodavna regulativa kada je reč o regulisanju rada i roditeljstva i podsticanje roditeljstva, npr. Zakon o porodici", objašnjava Slavica Đukić Dejanović.

U Srbiji već dugo traje trend odloženog rađanja, ali i negativnog prirodnog priraštaja. Demografi podsećaju da prosečno imamo manje od dva deteta po porodici, a da popravimo populacionu sliku, neophodno nam je troje ili čak četvoro dece.

Izvor: Vebsajt RTS, Ana Stamenković, 15.06.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija