Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODŠTETA U SLUČAJU NEOSNOVANOG PRITVORA: Visina odštete se računa posebno za svako oštećeno lice, a u obzir se uzimaju brojni faktori, od narušavanja zdravlja, do razvoda braka i gubitka posla. Prosečna odšteta iznosi od 5.000 do 7.000 dinara po danu


Koliko su oslobađajuće presude teret za republički budžet - govori podatak da je samo u 2015. godini čak šest sudova otišlo u blokadu zbog velikog broja "oborenih" presuda.

Oslobađajuće presude su uvek rezultat sudova, ali je otvoreno pitanje da li policija i Tužilaštvo optužuju tamo gde nema dovoljno dokaza - kaže advokat Božidar Prelević.

"To je dokaz da postoji pravna država i vladavina prava, kada sud donese oslobađajuću presudu tamo gde nema dokaza. Dakle, još uvek je sud ta neka čvrsta brana, a još uvek se optužnice dižu pod uticajem političara, izvršne vlasti ili se prvo napravi medijska priprema, pa onda neko dospe u zatvor. A ima i slučajeva da neko "zaglavi" zatvor i nakon što je objavljeno da je uhašpšen iako nije", kaže Prelević.

Zato je u pitanju višeslojan problem, dodaje Prelević, u kom su isprepletani i politički i medijski pritisci. A da pritisaka ima i to svakodnevnih, kažu i u Društvu sudija Srbije. Oslobađajuće presude - vide kao odgledalo dostavljenih dokaza u postupku.

"Čini mi se da je u Srbiji sada najnepopularnija stvar doneti oslobađajuću presudu i zato utoliko pre, verujem sudijama, koji kada donesu presudu - donesu je zato što dokazi koji su bili podneti u toku postupka nisu ukazivali na krivicu okrivljenog lica. Meni se čini da bi Tužilaštvo moralo da bude osetljivije na interes javnosti da zna i da javnosti objasni sa čim se suočava", kaže Dragana Boljević iz Društva sudija Srbije.

A u 2015. godini se šest sudova u Srbiji suočilo sa blokadom računa zbog brojnih oborenih presuda - u Nišu, Zrenjaninu, Kragujevcu, Leskovcu, Senti i Subotici - sa ukupnim dugovanjem do polovine 2015. godine većim od 838 miliona dinara.

Takođe i Viši sud u Beogradu su oslobađajuće presude 22 člana "stečajne mafije" skupo koštala - gotovo deset miliona dinara.

"Uvek se postavlja pitanje kako je to na Zapadu? Na Zapadu, Tužilaštvo ima svoj budžet, pa kada Tužilaštvo promaši sa optužnicom, onda to plati iz svog budžeta, a ne iz sudskog budžeta i ne iz budžeta građana. Pa onda gledaju šta će da optuže", zaključuje Prelević.

Oslobađajuće presude koštaju državu, ali krivični sudski postupci moraju da se vode, mada zabrinjavaju suđenja koja izuzetno dugo traju, navodi ministar pravde, Nikola Selaković.

On je izrazio uverenje da će ulaganjem u znanja istražnih organa, policijskih inspektora, tužilaca, njihovih zamenika i samih sudija koji treba da pomognu, krivični sudski postupci biti značajno efikasniji i da će se do presuda, bilo da su one osuđujuće ili oslobađajuće, dolaziti znatno brže.

Kako kaže, to ne samo da bi doprinelo povratku poverenja u pavosuđe već će doprineti i značajnom smanjenu izdataka kojima je neefikasno pravosuđe svake zemlje opterećeno.

Izvor: Vebsajt N1 i Tanjug, 18.06.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija