Zastava Bosne i Hercegovine

GRAD BEOGRAD: Sednica Skupštine grada 22. juna 2016. godine - Na dnevnom redu rebalans gradskog budžeta i veći broj odluka


Predsednik Skupštine grada Beograda, Nikola Nikodijević, zakazao je za sredu, 22. jun 2016. godine, sednicu Skupštine grada koja će se održati u zgradi Gradske uprave na Trgu Nikole Pašića 6.

Pred odbornicima će se naći rebalans gradskog budžeta, kojim je obuhvaćeno vraćanje 68 miliona evra kredita i kamata po redovnom programu, kao i vraćanje poslednje tranše duga od 4,6 milijardi dinara prema ustanovama socijalne zaštite.

Prema rečima Nikodijevića, rebalans budžeta ostavlja dovoljno prostora za velike investicije započete u gradu, ali i vođenje odgovorne socijalne politike, uz napomenu da neće biti novih zaduživanja.

"Kada budemo vratili poslednju tranšu od 4,6 milijardi dinara prema ustanovama socijalne zaštite, vrtićima, trudnicama, možemo reći da smo izmirili sve stare obaveze", rekao je Nikodijević.

Važno je, kako je rekao, i što grad vraća 68 miliona evra kredita i kamata po redovnom programu, pa neće biti zakašnjenja u plaćanju obaveza.

Kada je reč o investicijama, Nikodijević je rekao da će se povećati ulaganja u razvojne projekte.

"Najkrupniji" među njima su uređenje Trga republike, Terazijskog platoa, kao i rekonstrukcija tramvajskog mosta, za koji se radi projekat, uvođenje tramvajskog saobraćaja preko Mosta na Adi, rekonstrukcija Slavije, Bulevara oslobođenja, radovi u Ruzveltovoj 2017. godine...

Na sednici će odbornici razmatrati završni račun za 2015. godinu, izmene Odluke o obimu sredstava za vršenje poslova i utvrđivanja prihoda grada i gradskih opština u 2016. godini, kao i odluku o davanju saglasnosti na rebalanse programa poslovanja javnih preduzeća.

Kad je reč o gradskim preduzećima, Nikodijević je naveo da su preduzeća, osim GSP i Sava centra, likvidna i ostvaruju prihode, te da će više sredstava moći da odvoje za investicije.

Najavljuje zamenu podzemnih i nadzemnih kontejnera, izgradnju novih reciklažnih dvorišta, kao i početak rekonstrukcije velikog broja parkova, među kojima i park kod TC Ušće.

Govoreći o GSP Beograd, Nikodijević je rekao da je u planu modernizacija starih tramvaja, koja predviđa kompletnu izmenu enterijera - zamenu podova, sedišta, postavljanje klime...

"To se očekuje u toku ove godine, pa će građani imati komforniji gradski prevoz, kada ta rekonstrukcija bude završena", rekao je Nikodijević.

Pred odbornicima će se, između ostalog, naći i Odluka o načinu postupanja sa nepokretnostima koje su u javnoj svojini grada, koja predviđa da će nepokretnostima kojima upravljaju opštine, ubuduće rukovoditi grad.

Nikodijević objašnjava da to ne znači da će opštine biti oštećene, jer će im prihod biti vraćen, već da postoji potreba da se fond poslovnog prostora objedini na jednom mestu.

"Svedoci smo da u poslednjih 20 godina, od kada je poslovni prostor prešao na opštine, ima mnogo prostora kome se izgubio svaki trag, koji je otuđen na nama nepoznat način, koji je nenaplaćen, neutužen...", rekao je Nikodijević.

Kako je dodao, grad će preuzeti rukovođenje celokupnim poslovnim prostorom da bi se znalo sa čim grad raspolaže, ali i da bi kontrola bila efikasnija, a naplata bolja.

Na dnevnom redu predstojeće sednice, naći će se i odluka da se deo ulice na Starom gradu nazove Trg Politika, ulica u Zvezdati ponese ime Mome Dimića, a ulica na Savskom vencu dr Vojislava Stojanovića.

Odbornici će razmatrati odluku o finansiranju programa, projekata i aktivnosti korisnika budžetskih sredstava u 2017. i 2018. godini, kao i izmene programa uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za 2016. godinu.

Između ostalog, razmatraće i godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta, izmene Odluke o utvrđivanju kategorija korisnika koji plaćaju subvencionisanu cenu komunalnih usluga, izmenu Odluke o mreži osnovnih škola.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 18.06.2016.
Naslov: Redakcija