Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRIPREMA SE NOVI ZAKON O SANIRANJU POSLEDICA U POPLAVLJENIM PODRUČJIMA: LEX SPECIALIS ZA SANIRANJE POSLEDICA POPLAVA


Novi Zakon o saniranju posledica u poplavljenim područjima, koji Vlada Srbije priprema, biće lex specialis sa rokom primene do godinu dana, najavio je pomoćnik ministra privrede Dejan Radulović.

Radulović je, na zajedničkoj sednici Odbora za mala i srednja privredna društva i Foruma MSPP Privredne komore Srbije, istakao da će za primenu zakona i koordinaciju sa ministarstvima i drugim institucijama biti zadužena Kancelarija za poplavljena područja, koja je već formirana.

"Posle više desetina godina donosi se jedan ovakav zakon koji će biti lex specialis i koji će derogirati određene odredbe drugih zakona kako bi se moglo pristupiti merama", rekao je Radulović.

On je podsetilo da je ministarstvo iniciralo da se krene i sa podrškom privrednim subjektima, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima sa poplavljenih područja.

Fond za razvoj Srbije nedavno je doneo program za tu namenu, ukupne vrednosti od milijardu dinara, rekao je on i podsetio da su u pitanju krediti sa kamatnom stopom od jedan odsto, te da je najviša vrednost koja se dodeljuje 1.850.000 dinara.

Krediti mogu biti investicioni do sedam godina sa grejs periodom od dve godine, a mogu biti i za trajna obrtna sredstva sa periodom davanja do četiri godine i grejs periodom od godinu dana.

Fond je kroz ovaj program definisao i mirovanje svih obaveza do 31. decembra ove godine privrednih subjekata koji koriste ove kredite a nalaze se na poplavljenim područjima, rekao je Radulović.

Takođe, podsetio je on, Agencija za privredne registre donela je odluku da privremeno ne naplaćuje naknade za privredne subjekte sa poplavljenih područja.

Krizni štab Privredne komore Srbije u svom izveštaju o otklanjanju posledica od poplava u Srbiji, podsetio je da se PDV ne obračunava na rashod robe usled dejstva više sile, za količine utvrđene aktom organizacije nadležne za osiguranje, odnosno aktom nadležnog državnog organa za procenu štete.

Oni predlažu Poreskoj upravi da napiše instrukciju za poreske obveznike sa poplavljenih područja o tome ko se smatra nadležnim državnim organom za procenu štete i na koji se način ne plaća porez na dodatu vrednost.

Predlažu i uvođenje poreskog kredita - da 20 odsto davanja fizičkih lica za poplavama ugrožena područja uplatom na namenski račun vlade ili direktno humanitarnim organizacijama, predstavlja poreski kredit koji umanjuje obračunati godišnji porez na dohodak građana u iznosu od 20 odsto.

Izvor: Tanjug, 19.6.2014.