Zastava Bosne i Hercegovine

NARODNA BANKA SRBIJE: Inflacija u aprilu 9,6 odsto međugodišnje


Inflacija u Srbiji je nastavila da raste pod pritiskom spoljnih faktora i u aprilu je iznosila 9,6 procenata međugodišnje, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

Održana je relativna stabilnost kursa i usidrenost očekivanja sektora finansija i privrede bila je snažna kočnica za baznu inflaciju koja je održana na nižem nivou od očekivanog, izjavila je ona predstavljajući Izveštaj o inflaciji.

Dodala je da je međugodišnjsi rast bio relativno dinamičan i iznosio 4,3 procenta zahvaljujući između ostalog investicijama i visokoj stopi rasta izvoza sektora rudarstva.

Tabaković je naglasila da je procena privrednog rasta Srbije korigovana na nivo od 3,5 do 4,5 odsto, što je za 0,5 odsto niže od očekivanja u februaru ove godine.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt RTV, 18.05.2022.
Naslov: Redakcija