Zastava Bosne i Hercegovine

BEZ POTVRDE O ŽIVOTU NEMA PENZIJE IZ INOSTRANSTVA


Otkada je pandemija virusa počela, Velika Britanija, Norveška, Turska i Rumunija ne isplaćuju našim penzionerima novac jer nisu dostavili potvrdu o životu.

Penzioneri koji primaju deo ili celu inostranu penziju, a žive u Srbiji i koji su u redovnim okolnostima dužni da penzijskom fondu koji ih isplaćuje dostavljaju potvrdu o životu bar jednom godišnje, s završetkom pandemije moraće ovaj važan papir i da im dostave.

Naime, da ne bi bilo problema u isplati deviznih penzija, većina zemalja s kojima Srbija ima potpisanu konvenciju o socijalnom osiguranju nastavila je da isplaćuje ovaj novac iako penzioneri do početka pandemije i proglašenja vanrednog stanja nisu dostavili potvrdu o životu.

U tom smislu Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Severne Makedonije, kako se može videti i na sajtu Zavoda za socijalno osiguranje, nastavlja i dalje, dok traju vanredne okolnosti izazvane pandemijom virusa, isplatu penzija penzionerima koji žive van ove teritorije i u slučaju nedostavljanja uverenja o životu.

Nakon što se steknu uslovi za overu uverenja o životu, korisnici će morati u roku od 30 dana Fondu za PIO Severne Makedonije da dostave ovaj dokument poštom kako bi nastavili nesmetano da primaju novac. Istovremeno, zbog nemogućnosti da se postigne dogovor sa svim zemljama 296 penzionera koji žive u Srbiji nisu u međuvremenu primali deviznu penziju.

I to iz Norveške – 82 penzije, Velike Britanije 211, Turske – tri. Za Rumuniju nema podataka, a s Grčkom još nije uspostavljena isplata, jer je sporazum o socijalnom osiguranju stupio na snagu 1. marta 2020. Za sve vreme pandemije inostrane penzije prima 250.118 deviznih penzionera koji žive u Srbiji.

Kontinuiranu isplatu deviznih penzija bez obzira na to što blagovremeno nisu dostavili potvrdu o životu nastaviće da isplaćuje Austrija, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija, Kanada, Holandija, Kipar, Luksemburg, Belgija, Danska.

Redovnu isplatu deviznih penzija nastaviće i Bugarska uz prethodnu proveru i razmenu podataka o činjenici smrti između dva fonda. Mađarska će svoje penzije slati u Srbiju najduže dva meseca po prestanku vanrednog stanja u toj zemlji. Nemačka, Švajcarska i Slovačka neće tražiti overeno uverenje o životu.

Penzijski fond Ruske Federacije i dalji traži poštovanje postojeće procedure dostavljanja overenih potvrda o životu. Penzije koje budu obustavljene zbog nedostatka ovog uverenja biće isplaćene najviše tri godine unazad od dana dostavljanja ovog dokumenta.

Republika Srpska i Federacija BiH su obustavile isplatu svim penzionerima koji nisu dostavili ovu potvrdu do kraja prošle godine, odnosno do kraja februara ove godine. Republika Srpska će penziju za mart i naredne mesece dok traje vanredno stanje isplaćivati za sve korisnike koji su bili u isplati za februar, a ostalima kada dostave potvrdu o životu.

Izvor: Vebsajt Politika, Jasna Petrović-Stojanović, 15.05.2020.
Naslov: Redakcija