Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ODLUKA O UTVRĐIVANJU LISTE SISTEMSKI ZNAČAJNIH BANAKA U REPUBLICI SRBIJI I STOPA ZAŠTITNOG SLOJA KAPITALA ZA TE BANKE: Odluka u primeni od 30. juna 2019. godine


Izvršni odbor Narodne banke Srbije, na sednici održanoj 9. maja 2019. godine, doneo je Odluku o utvrđivanju liste sistemski značajnih banaka u Republici Srbiji i stopa zaštitnog sloja kapitala za te banke.

U okviru svoje nadležnosti da utvrđuje mere i aktivnosti radi očuvanja i jačanja stabilnosti finansijskog sistema, a na osnovu Odluke o adekvatnosti kapitala banke ("Sl. glasnik RS", br. 103/2016 i 103/2018), Narodna banka Srbije, najmanje jednom godišnje, utvrđuje listu banaka u Republici Srbiji koje su sistemski značajne banke i stope zaštitnog sloja kapitala za te banke.

Donetom Odlukom se od banaka koje su prepoznate kao sistemski značajne u Republici Srbiji zahteva da održavaju dodatni osnovni akcijski kapital u visini od 1% ili 2% rizične aktive banke, u zavisnosti od stepena njihove sistemske značajnosti.

Odluka se primenjuje od 30. juna 2019. godine.

Dodatne informacije o zaštitnom sloju kapitala za sistemski značajne banke, kao i lista sistemski značajnih banaka i stope zaštitnog sloja kapitala za te banke, mogu se videti na internet prezentaciji Narodne banke Srbije, u delu Finansijska stabilnost, Zaštitni slojevi kapitala.

Izvor: Vebsajt Narodne banke Srbije, 15.05.2019.
Naslov: Redakcija