Zastava Bosne i Hercegovine

KOMISIJA ZA ZAŠTITU KONKURENCIJE: Primena novih protokola Međunarodne mreže za konkurenciju


Komisija za zaštitu konkurencije Republike Srbije priključila se grupi tela koja su utemeljivači novih protokola Međunarodne mreže za konkurenciju (ICN), koji za cilj imaju globalnu borbu protiv diskriminacije tržišnih učesnika i veću transparentnost.

Novi protokoli Međunarodne mreže za konkurenciju koji su doneti početkom aprila ove godine, osmišljeni su kako bi se pojednostavio proces sprovođenja propisa, uz istovremeno sprečavanje zemalja da koriste lokalne zakone o zaštiti konkurencije u korist domaćih kompanija u odnosu na konkurente iz drugih jurisdikcija. Protokoli su tako koncipirani da institucije zadužene za zaštitu konkurencije, ne mogu nameštati ishode u korist privilegovanih konkurenata i na taj način vršiti pritisak na privrede drugih zemalja.

Motiv Komisije da bude jedna od institucija utemeljivača primene novih protokola Međunarodne mreže za konkurenciju je da pošalje jasnu poruku svim tržišnim učesnicima koji posluju ili planiraju da posluju na teritoriji Republike Srbije da će ova institucija nastaviti da radi uz punu transparentnost i pravnu sigurnost njihovih investicija, u pogledu primene politike zaštite konkurencije.

Izvor: Vebsajt Komisija za zaštitu konkurencije, 15.05.2019.
Naslov: Redakcija