Zastava Bosne i Hercegovine

IZMENE ZAKONA O PRIVATIZACIJI: JEDNOGODIšNJA ZAšTITA 17 PREDUZEćA OD STEčAJA I NAPLATE POTRAżIVANJA


Ministarstvo privrede uputiće Vladi Srbije predlog odluke da se za 17 preduzeća u restrukturiranju omogući zaštita od naplate potraživanja poverilaca do godinu dana. Prema rečima državnog sekretara tog ministarstva, Dragana Stevanovića, narednih dana ući će se u izmene Zakona o privatizaciji ("Sl. glasnik RS", br. 83/2014 - dalje: Zakon) i da će shodno tim izmenama, biti napravljen i predlog odluke sa imenima tih 17 firmi.   

Ministarstvo se, kako je naglasio, rukovodilo sa pet kriterujuma kada je odlučivalo koja će preduzeća biti na spisku. Da li preduzeća imaju pozitivan uticaj na zaposlenost u regionu, da li ima pozitivan uticaj na poslovanje drugih privrednih subjekata, tržni potencijal, održivost, kao i karakter proizvoda.

"To je sada u formi predloga, sačekaćemo do kraja nedelje sednicu Vlade na kojoj će se usvojiti Zakon, a posle ćemo ući u skupštinsku proceduru i iz tog zakona proisteći će spisak sa 17 firmi", rekao je Stevanović.

Ministarstvo privrede učiniće sve i da za 28 preduzeća u restrukturiranju do kraja ovog meseca bude objavljen javni poziv za privatizaciju.  "Mi ćemo izmenama zakona pokušati da zaštitimo ta preduzeća do 31. oktobra, odnosno da im omogućimo da ne idu u prinudnu naplatu, sve do okončanja trećeg poziva za njihovu prodaju", rekao je Stevanović.

Nakon isteka roka za privatizaciju, sva ostala preduzeća ići će u postupak stečaja i prinudne naplate potraživanja, što znači da će dugove dugove plaćati iz sopstvene imovine, a ne budžetskim sredstvima.

On je pozvao radnike u preduzećima koja su pred stečajem, da iskoriste svoje pravo i prijave se za socijalni program za koji je država opredelila sredstva.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 19.05.2015.