Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraUDRUŽENJE BANAKA SRBIJE: ZADUŽENI U ŠVAJCARSKIM FRANCIMA DA ODABERU NAJPOVOLJNIJE REŠENJE: Banke ne naplaćuju troškove konverzije, a Udruženje banaka ne naplaćuje izveštaj kreditnog biroa


Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, Veroljub Dugalić, savetuje građanima koji imaju kredite u švajcarskim francima da u svojim bankama pogledaju ponuđene modalitete i da u razgovoru sa bankom vide šta je za njih najpovoljnije.

Dugalić je  rekao da ima onih koji su uzeli po dva kredita da bi kupili dva stana, ali i onih koji su uzeli kredit da bi kupili garsonjeru, zbog čega banke pokušavaju da na različite načine tretiraju klijente i spremne su da ponude olakšice.

Problem je nastao kada se neko slobodno opredelio da uzme stambeni kredit ili keš kredit indeksiran u švajcarskim francima, zbog promene kursa dinara u odnosu na švajcarski franak, ali to nije situacija samo u Srbiji i na to ne mogu da utiču banke u Srbiji, rekao je Dugalić.

"Naš ključni problem je nizak standard, jer sa prosečnom zaradom od 350 evra ne postoji kredit koji je povoljan, niti uslovi koji su dobri. Ono na šta mi možemo da utičemo je da banke ne naplaćuju bilo kakve troškove konverzije i da Udruženje banaka ne naplaćuje izveštaj kreditnog biroa u takvim situacijama ", ocenio je Dugalić.

Predsednik Udruženja "Efektiva",  Dejan Gavrilović,  rekao je da je to Udruženje tražilo da se krediti u švajcarskim francima konvertuju u evro kredite, ali po paritetu koji je važio na dan isplate svakog od tih kredita.

Gavrilović je dodao da od toga "nema odstupanja", da je taj predlog korektan i za banke i za klijente i da Udruženje traži rešenje na taj način kako bi se izbegli dalji sudski sporovi i dalje povećanje nenaplativih kredita.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 19.05.2015.

Ako Vam je ova vest privukla pažnju - podelite je:

Email Print