Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O KOMUNALNIM DELATNOSTIMA: Uvodi se obaveza definisanja programa i izgradnje komunalne infrastrukture od strane lokalnih samouprava, odnosno njihovih komunalnih preduzeća


U Privrednoj komori Srbije je održana poslednja javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o komunalnim delatnostima.

 Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Dragan Stevanović rekao je da bi ove izmene trebalo u maju da budu usvojene na Vladi, a možda u tom mesecu stignu i na dnevni red Narodne skupštine Republike Srbije.

"U proteklim nedeljama imali smo četiri javne rasprave i to u Nišu, Zaječaru, Kragujevcu i Novom Sadu, gde smo čuli šta predstavnici komunalnog sektora misle o predlozima i da vidimo da li ima prostora da njihove sugestije i predloge uvrstimo u izmene zakona", rekao je novinarima Stevanović.

Prema njegovim rečima, cilj donošenja ovih izmena jeste da se komunalne usluge podignu na viši nivo i da se da veći prostor lokalnim samoupravama kojima je poverena komunalna delatnost kako bi kvalitet ovih usluga bio bolji.

"Najvažnija izmena je uvođenje obaveze Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da u narednom periodu donese metodologiju za utvrđivanje cena komunalnih usluga. Važno je i to što ćemo delatnost pogrebnika dodatno urediti i iznivelisati, tako da budu u istom statusu kao i sve ostale delatnosti", ukazao je Stevanović.

Naveo je da se uvodi obaveza definisanja programa i izgradnje komunalne infrastrukture od strane lokalnih samouprava, odnosno njihovih komunalnih preduzeća.

Kako je rekao, biće jasnije definisana i uloga republičke i lokalne komunalne inspekcije, a uvodi se mogućnost da se na zahtev korisnika prestane sa isporukom komunalne usluge i njenom naplatom.

Stevanović je istakao da ozbiljan posao sledi i nakon donošenja zakona, a ogleda se u pripremi i donošenju podzakonskih akata za primenu zakona, za šta će, kako je rekao, biti potrebna nova, široka javna rasprava.

Sekretar Udruženja komunalne delatnosti Privredne komore Srbije Dalibor Joknić, ocenio je da je donošenje izmena samo međufaza ka donošenju novog zakona o komunalnim delatnostima, koji bi trebalo da bude krovni zakon iz ove delatnosti.

Na pitanje o tome koji su trenutno najveći problemi komunalnog sektora, rekao je da je problema puno, ali da je najveći problem nedostatak kvalifikovane radne snage.

"Imamo odliv radne snage po raznim osnovama. Više nije problem novac, država je obezbedila novac, a najveći je problem kvalifikovana radna snaga i bolje uređenje celog sektora", rekao je on.

U raspravi povodom predloženih zakonskih izmena ocenjeno je da je reč o predlozima kojima se poboljšava stanje u ovoj oblasti.

Lazar Krneta iz Udruženja Komdel je kao dobro ocenio to što se ovim izmenama podstiče međuopštinska saradnja i da je veoma važno što će se doneti metodologija utvrđivanja cena. koje, kako je istakao, moraju da zadovolje i ekonomske i socijalne kriterijume.

Miodrag Glušćević iz Stalne konferencije gradova i opština istakao je da jedinice lokalne samouprave dobijaju instrumente da bolje planiraju komunalne sisteme, ali i da se povećava odgovornost lokalnih samouprava.

Naveo je i da su se predstavnici lokalnih samouprava pozitivno izrazili o ovom predlogu i da on znači unapređenje komunalnih sistema i rada komunalnih preduzeća.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt RTV, 13.04.2023.
Naslov: Redakcija