Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU: Promena pola ne utiče na ostvarivanje prava na penziju


Promena pola u većini slučajeva stvara izvesne komplikacije. Čitateljka koja se javila Politici ne želi da priča o teškim trenucima kroz koje je prošla posle promene pola. Naglašava da je srećna što danas ima muža i divnu devojčicu. Ono što je, međutim, ostala enigma za nju, jeste da li će kada podnese zahtev za penziju moći da računa na staž i pre i posle promene pola. I da li će u penziju ići po starosnim uslovima za žene ili za muškarce budući da se oni razlikuju. Brine je da li će joj se sabirati staž dok je bila muškarac tokom koga ima 24 godine radnog staža s ovim sadašnjim gde ima upisano još pet godina, ili onaj iz “prethodnog života” ne važi.

U matičnoj evidenciji se ta promena naravno vidi i po jedinstvenom matičnom broja i imenu i prezimenu. Ona je, kaže, po zakonu sklopila brak i preuzela muževljevo prezime. Dakle, sve je urađeno onako kako propis nalaže.

Upitani ima li ikakvih problema da se osobama koje su promenile pol sabere staž od pre i posle, kako sutra kada podnesu zahtev za penziju ne bi imali problema, u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje odgovaraju da je potrebno da im se podnese zahtev za ažuriranje baze podataka matične evidencije osiguranika.

- U procesu utvrđivanja prava na penziju, postupa se u skladu sa važećim ličnim dokumentima osiguranika u momentu ostvarivanja prava, u kojima se, između ostalog, nalazi i podatak o polu. U skladu sa tim se ceni i ispunjenost uslova za ostvarivanje prava za muškarce, odnosno za žene, u slučaju onih vrsta penzije za koje se uslovi za žene i za muškarce razlikuju (starosna, prevremena starosna i porodična penzija) - navode iz Fonda PIO.

Kada je reč o podacima o stažu osiguranja, u slučaju promene pola, i s tim u vezi promene ličnih podataka u matičnim knjigama i dokumentima osiguranika, potrebno je Fondu PIO podneti zahtev za ažuriranje baze podataka matične evidencije osiguranika, odnosno korisnika prava iz PIO, na istoimenom obrascu, kako bi se u bazi podataka matične evidencije Fonda PIO ažurirali podaci koji se odnose na novi JMBG, i promenu ličnog imena.

Ova ažuriranja neophodno je izvršiti kako bi u bazi matične evidencije fonda postojao kontinuitet u podacima o istoj osobi.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Politika, Jasna Petrović-Stojanović, 12.04.2023.
Naslov: Redakcija