Zastava Bosne i Hercegovine

USKORO JAVNI POZIV ZA UČEŠĆE U NOVOM INVESTICIONOM PROGRAMU “OPORAVAK I RAZVOJ”: Privrednicima će biti dostupni dugoročni investicioni krediti sa rokom otplate od 12 godina, uz grejs period do dve godine, pod povoljnom kamatnom stopom. Banke ne mogu tražiti hipoteku kao sredstvo obezbeđenja za konkretnu investiciju


Ministarstvo privrede će narednih dana objaviti javni poziv za učešće u novom investicionom programu “Oporavak i razvoj”, namenjen privrednicima u Srbiji. Firmama će kroz ovaj program biti na raspolaganju krediti u vrednosti od 90 miliona evra. Novac je obezbeđen preko Evropske investicione banke i biće plasiran preko Fonda za razvoj Republike Srbije.

“Privrednicima će na ovaj način prvi put biti dostupni dugoročni investicioni krediti sa rokom otplate od čak 12 godina, u okviru koje je grejs period do dve godine, pod povoljnom kamatnom stopom, naglašava ministarka privrede Anđelka Atanasković.

Ovaj novi kreditni program predstavlja dodatak skupu programa koje Ministarstvo privrede već godinama sprovodi za podršku privrednicima, a koji predstavljaju kombinaciju bespovratnih sredstava i povoljnih kreditnih linija Fonda za razvoj ili poslovnih banaka i lizing kompanija.

U Ministarstvu privrede navode da su programi međusobno usklađeni tako da odgovaraju različitim potrebama korisnika, odnosno privrednim subjektima su na raspolaganju prilagođeni vidovi pomoći za različite faze njihovog rasta i razvoja.

Najveći broj programa se sprovodi u saradnji sa Fondom za razvoj. U okviru programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2022. ministarstvo je opredelilo 350 miliona dinara bespovratnih sredstava. Reč je o kombinaciji bespovratnog novca, koji čine do 20 odsto investicije odnosno do 30 odsto za privredne subjekte koji pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti i povoljnog kredita Fonda za razvoj, namenjenih za projekte proširenja proizvodnih kapaciteta.

Za početnike u poslovanju, ministarstvo je obezbedilo 150 miliona dinara bespovratnih sredstava. Program je, takođe, kombinacija bespovratnog novca, koji čine do 30 odsto investicije odnosno do 40 odsto ukupne investicije za privredne subjekte iz nerazvijenih lokalnih samouprava i povoljnog kredita Fonda za razvoj, a namenjeni su za projekte nabavke opreme, adaptacije poslovnog prostora i pokrivanje operativnih troškova u početnom periodu poslovanja.

Program za podršku ženama preduzetnicama i mladim preduzetnicima koji su početnici u poslovanju sprovodi se u 2022, nakon uspešnog pilot programa u 2021. Kroz program je opredeljeno 100 miliona dinara bespovratnog novca, namera je da se pruži podrška u poslovanju ženama i mladim do 35 godina. Program predstavlja kombinaciju bespovratnog novca, koji čine do 35 odsto investicije odnosno do 45 odsto ukupne investicije za privredne subjekte iz nerazvijenih lokalnih samouprava i povoljnog kredita Fonda za razvoj.

Osim ovih programa sa Fondom za razvoj Ministarstvo privrede realizuje i programe sa poslovnim bankama i lizing kompanijama.

U resornom ministarstvu navode da se firmama, korisnicima programa krediti plasiraju pod najpovoljnijim kamatnim stopama, uz veoma važan dodatni uslov, da banke ne mogu tražiti hipoteku kao sredstvo obezbeđenja za konkretnu investiciju u opremu već je primarno sredstvo obezbeđenja zaloga na opremi koja se nabavlja preko ovog programa.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Politika, Marijana Avakumović, 16.04.2022.
Naslov: Redakcija