Zastava Bosne i Hercegovine

IZVEŠTAJ STEJT DEPARTMENTA O LJUDSKIM PRAVIMA U SRBIJI U 2021. GODINI: I dalje su zabrinjavajući pritisci na pravosuđe


Srbija se prošle godine suočila sa mnogobrojnim izazovima iz oblasti ljudskih prava, a Vlada Republike Srbije je preduzela korake da identifikuje, istraži, krivično goni i kazni odgovorne za kršenje ljudskih prava, nakon što su zloupotrebe bile izložene javnosti, navodi se u izveštaju Stejt departmenta o stanju ljudskih prava u našoj zemlji 2021. godine.

U ovom dokumentu, međutim, piše i da mnogi posmatrači veruju da su mnogobrojni slučajevi korupcije, socijalnog i porodičnog nasilja, napada na civilno društvo i drugih zloupotreba ostali neprijavljeni i nekažnjeni.

Stejt department u izveštaju iznosi tvrdnje o ozbiljnim ograničenjima slobode izražavanja i medija, uključujući nasilje, pretnje, bezrazložna hapšenja i krivično gonjenje novinara, kao i o brojnim delima ozbiljne korupcije u vladi.

U dokumentu su preneti podaci Nezavisnog udruženja novinara Srbije o registrovanih 95 napada na novinare tokom prošle godine.

Navode i da je politički pritisak na pravosuđe u Srbiji i dalje zabrinjavajući i ukazuju na izveštaje o pritisku vlade na ličnosti koje su kritikovale pravosuđe. Dodaju da su zvaničnici vlasti i poslanici nastavili javno da komentarišu istrage koje su u toku, sudske postupke ili rad pojedinih sudija i tužilaca.

Govoreći o izveštaju Evropske komisije iz 2021, Stejt department ocenjuje da je Srbija ostvarila slabe rezultate u procesuiranju ratnih zločina i pozivaju na unapređenje saradnje Međunarodnog rezidualnog mehanizma i Tužilaštva za ratne zločine Srbije.

U dokumentu skreću pažnju i na zaključak aktivista za zaštitu ljudskih prava i nevladinih organizacija na nedostatak efikasnog parlamentarnog nadzora bezbednosnih službi u Srbiji.

Deo izveštaja posvećen je i dugogodišnjem “kamenu spoticanja” u odnosima naše zemlje i SAD – sudbini braće Bitići, američkih državljana albanskog porekla koji su ubijeni 1999. godine. U dokumentu se ocenjuje da vlasti nisu postigle značajniji napredak u dostizanju pravde za braću Bitići i da je nejasno u koliko ozbiljnoj meri istražuju taj slučaj.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Politika, 14.04.2022.
Naslov: Redakcija