Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VLADA RS: Utvrđen Predlog zakona o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika


 Vlada Republike Srbije usvojila je Predlog zakona o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika, kojim se obezbeđuje javna, jedinstvena, centralna i elektronska baza podataka o fizičkim licima koji su stvarni vlasnici subjekata registrovanih u Republici Srbiji.

Centralnu evidenciju subjekata registrovanih u Republici Srbiji, poput privrednih društava, zadruga, poslovnih udruženja, fondacija i zadužbina, vodiće Agencija za privredne registre Republike Srbije u elektronskoj formi, preko registratora.

Osnovni cilj donošenja ovog zakona je unapređenje postojećeg sistema otkrivanja i sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma i usaglašavanje domaćeg zakonodavstva sa svim međunarodnim standardima u ovoj oblasti.

Vlada je usvojila Strategiju razvoja mreža nove generacije do 2023. godine, čiji je glavni cilj obezbeđivanje infrastrukture za razvoj Jedinstvenog digitalnog tržišta u u Republici Srbiji, u skladu sa strateškim okvirom Evropske unije u ovoj oblasti.

Strategijom će biti definisane mere kojima će organi državne uprave omogućiti primenu novih tehnologija, obezbediti dostupnost infrastrukturi elektronskih komunikacija i proširiti skup usluga koji se mogu ponuditi rezidencijalnim i poslovnim korisnicima.

Izvor: Vebsajt Vlade, 19.04.2018.
Naslov: Redakcija