Zastava Bosne i Hercegovine

GODIŠNJI IZVEŠTAJ EK O NAPRETKU SRBIJE NA PUTU KA EVROPSKOJ UNIJI PREDSTAVLJEN U PRIVREDNOJ KOMORI SRBIJE


Privredna komora Srbije organizovala je skup povodom predstavljanja Godišnjeg izveštaja EK o napretku Srbije na putu ka EU koji je održan 19.4.2018. godine u Beogradu. Govornici su bili: njegova ekselencija, gospodin Sem Fabrici, ambasador Evropske unije u Srbiji, gospođa Radica Nursdorfer šef Sektora za evropske integracije u delegaciji Evropske unije u Republici Srbiji i g. Mihajlo Vesović, zamenik generalnog menadžera PKS.

Gospodin Vesović je u uvodnoj reči izneo da se u postupku pridružvanja Srbije Evropskoj uniji stvaraju mogućnosti da se poslovanje planira, bude predvidljivo, te da se stvara stabilno poslovno okruženje.

NJ.E. g. Sem Fabrici u svom obraćanju je naveo da je ovaj izveštaj specifičan po tome što je donet nakon 18 meseci od poslednjeg Godišnjeg izveštaja i da se može uporediti sa fotografijom složene kompozicije, na kojoj je predstavljeno:

- gde je Srbija u različitim segmentima pristupa EU, u čemu se jasno razlikuju politički i ekonomski kriterijum, kao i

- koje su preporuke za dalje postupanje u procesu sprovođenja reformi i postupku pridruživanja.

Srbija je u odnosu na poslednji izveštaj od oktobra 2016. godine napravila napredak. Kada je reč o političkom kriterijumu on obuhvata evropske vrednosti, poput: demokratije, ljudskih i manjiskih prava, slobode medija. Ambasador Fabrici posebno je naglasio značaj nezavisnog i efikasnog sudstva. Sudije moraju biti nezavisne od političkog uticaja, rekao je Fabrici.

Ekonomske reforme zahtevaju reformu budžetskog sistema, poštovanje prava konkurencije, jasno postavljanje pririteta u pogledu stranih investicija, odnosno da li se prednost daje EU, Rusiji ili Kini.

Gospođa Nursdorfer predstavila je analizu napretka Srbije na putu ka Evropskoj uniji navodeći u kojim poglavljima je zabeležen napredak, a za koja se zahteva dodatno zalaganje u narednom periodu.

Tokom diskusije koja je usledila postavljeno je pitanje da li se može očekivati ulazak Srbije u EU 2025. godine?

Ambasador Fabrici je izjavio da postoji strategija EU za zemlje zapadnog Balkana, ali da njihovo priključenje zahteva pripremu i za samu EU kada je reč o pitanjima zapošljavanja i monetarne unije. Naglasio je da sam proces ratifikacije Ugovora o pristupanju EU može trajati i dve godine i da je ulazak 2025. godine u EU ambiciozan cilj, a da li ćemo ga dostići zavisi od reforme koju sprovedemo.

Izvor: Redakcija, 19.04.2018.