Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PRIVREMENOM UREĐIVANJU OSNOVICA ZA OBRAČUN I ISPLATU PLATA, ODNOSNO ZARADA I DRUGIH STALNIH PRIMANJA KOD KORISNIKA JAVNIH SREDSTAVA: Zaposleni u ustanovama kulture primaju niže plate od propisanih, u proseku za 1.500 dinara. Na inicijativu sindikata kulture i ministarstava finansija i kulture i informisanja organizovani su sastanci sa gradonačelnicima koji nisu ispoštovali propise. Naloženo im je da obračune urade po novoj ceni rada


Zaposlenima u ustanovama kulture širom Srbije gradonačelnici i predsednici opština zakidaju na plati od 2017. godine i ne poštuju zaključak Vlade Republike Srbije o novoj ceni rada. Svakog meseca njihove koverte tanje su u proseku za 1.500 dinara, što je, s obzirom na prosek zarada većine zaposlenih u ovoj branši od 26.800 dinara, prilična svota.

Samostalni sindikat kulture Srbije je u decembru prošle godine ukazivao na mogući problem i pokušavao da reši isplatu za sve zaposlene po novoj ceni rada od 2.512 dinara. Naime, iz Zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava ("Sl. glasnik RS", br. 116/2014) od 2014. godine, jasno se vidi da je naloženo smanjenje za sve korisnike javnih sredstava, bez obzira na nivo finansiranja, tako da su svi zaposleni u kulturi na celoj teritoriji Srbije od oktobra 2014. primali zarade sa umanjenjem osnovice za 10 odsto. Promenom cene rada, trebalo je da te zarade budu uvećane.

- Većina lokalnih samouprava je isplatila zarade po novoj ceni rada, ali postoje i lokalne samouprave koje to odbijaju da učine - kaže Dragana Đorđević, predsednica Samostalnog sindikata kulture. - Na prvobitnom spisku onih koji zakidaju radnike bili su Kragujevac, Niš, Leskovac, Bor, Inđija, Ivanjica, Vranje, Ub, Arilje, Zaječar, Smederevska Palanka i još četrdesetak drugih lokalnih samouprava.

Na inicijativu sindikata kulture i ministarstava finansija i kulture i informisanja organizovani su sastanci sa gradonačelnicima koji nisu ispoštovali propise. Naloženo im je da obračune urade po novoj ceni rada.

- Ima napretka s obzirom na to da se krenulo sa mrtve tačke - kaže Đorđevićeva. - Najveći problem je Smederevska Palanka, gde se nekim radnicima duguje 13, a drugima devet i po plata. Sporan je i Leskovac gde se veoma kasni sa isplatama, i sada država to rešava. Kragujevac će po rebalansu opštinskog budžeta isplatiti januar i februar, a rešava se i problem u Pančevu. Do sada su nas odbijali u Priboju, Batočini, Svrljigu i mnogim drugim malim mestima, ali nadam se da će i to uskoro biti rešeno.

Za povećanje zarada prema novoj ceni rada za sve radnike u ustanovama kulture potrebno je bruto 178 miliona dinara do kraja godine. To su male institucije od 15 do 20 ljudi, pa je, kako kaže Đorđevićeva, napravljen problem bez problema. Ona navodi da će i same institucije polako početi da se gase, pošto opštine odobravaju svake godine sve manje novca za projekte od kojih kultura živi.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Ž. S., 18.04.2017.
Naslov: Redakcija