Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O KOMUNALNIM DELATNOSTIMA: Preduzeća odnošenje smeća i upotrebu vode u proseku plaćaju dva i po puta više od domaćinstava, dok računi za grejanje firmama mogu biti viši najviše za 25 odsto. Opštine najavljuju nove cenovnike odnošenja smeća, jer je to mnogim firmama prevelika stavka


Zakon o komunalnim delatnostima ("Sl. glasnik RS", br. 88/2011 i 104/2016) ih već više od pet godina obavezuje da komunalne usluge po istoj tarifi naplaćuju privredi i građanima, ali se lokalne samouprave koje su ovu odredbu ispoštovale mogu izbrojati na prste. Preduzeća odnošenje smeća i upotrebu vode u proseku plaćaju dva i po puta više od domaćinstava, dok računi za grejanje firmama mogu biti viši najviše za 25 odsto. Predsednici gradova i opština obećavaju da će nepravdu uskoro ispraviti.

Privredu najviše tišti način obračuna cene odnošenja smeća. Najčešće se naplaćuje po kvadratnom metru poslovnog prostora, pa su veliki pogoni, bez obzira na to koliko otpada stvore, najveći obveznici. Preduzeća nadležna za čistoću neretko su među najvećim poveriocima fabrika otišlih u stečaj. U Šapcu upravo rade na iznalaženju novog načina obračuna.

- Svi će plaćati onoliko koliko smeća proizvode - kaže Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca. - Ta usluga mora da bude ravnopravna. Preduzeća su ove usluge plaćala i do tri puta više, a sada smo sveli da ih plaćaju do 50 odsto više. U sledeća dva meseca ćemo naći nov model za naplatu odnošenja smeća.

U Poslovnom udruženju komunalnih preduzeća "Komdel" objašnjavaju da nije lako naći pravi recept.

- Najopasnije je da jedno loše rešenje zamenimo nekim drugim koje neće moći da se primeni - kaže Lazar Krnjeta iz "Komdela". - Naplata smeća po zapremini, naročito za građane, traži ulaganja u sistem. U Austriji i Mađarskoj se naplaćuje po ispražnjenoj kanti, i tu postoji opasnost od toga da neko neće iznositi kantu na pražnjenje, ali će smeće bacati kod komšija. Kod nas je uobičajena naplata po kvadratnom metru, a u nekim gradovim po članu domaćinstva. I to ima mana. U Novom Sadu čak 100.000 ljudi je nevidljivo za sistem. Prosečan disparitet cena odnošenja smeća građanima i privredi je jedan prema dva i po na štetu privrede. To nije dobro, i to je diskriminacija privrede, ali to prilagođavanje će neminovno značiti skuplje usluge za građane a jeftinije za preduzeća. Naša analiza kaže da kada bi se ovog momenta izjednačile cene, za privredu bi se one prepolovile, a domaćinstva bi plaćala za 22 odsto veće cene.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić objašnjava da se cene većine komunalnih usluga polako ujednačavaju.

- Raspon cena je bio jedan prema tri - kaže Vasić. - Taj jaz polako smanjujemo. U nekoliko navrata povećali smo cene za građane, ali ne i za pravna lica. Došli smo do odnosa jedan prema 1,75 i 1,5. Ima razloga da negde neke usluge budu skuplje. Trgovinski objekti, koji imaju veliku frekvenciju, zaista troše više grejanja. Ali ne tri puta više, to je sigurno. Trenutno razgovaramo i o tome šta je najbolje po pitanju odnošenja smeća. Treba naći pravi model.

Izvor: Vebsajt Novosti, S. Bulatović, 18.04.2017.
Naslov: Redakcija