Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

IZBORNA TIŠINA POČINJE 21. APRILA I TRAJAĆE DO ZATVARANJA BIRAČKIH MESTA, U NEDELJU, 24. APRILA 2016. GODINE U 20 ČASOVA: TOKOM IZBORNE TIšINE ZABRANJENI SU IZBORNA PROPAGANDA PREKO SREDSTAVA JAVNOG INFORMISANJA, ODRżAVANJE JAVNIH SKUPOVA I OBJAVLJIVANJE PROCENA IZBORNIH REZULTATA, SLANJE PORUKA BIRAčIMA I POSTAVLJANJE PROPAGANDNOG MATERIJALA STRANAKA NA UDALJENOSTI MANJOJ OD 50 METARA OD BIRAčKOG MESTA


Za političke stranke koje su se prijavile za učešće na predstojećim parlamentarnim izborima 24. aprila 2016. godine, izbornu kampanja traje do 21. aprila 2016. godine, kada će početi predizborna tišina.

Predizborna tišina trajaće do zatvaranja biračkih mesta, u nedelju 24. aprila u 20 časova, a tokom ta tri dana učesnici u izbornoj kampanji ne mogu putem medija slati političke poruke i objavljivati svoje programe.

Tokom tog perioda zabranjeni su izborna propaganda preko sredstava javnog informisanja, održavanje javnih skupova i objavljivanje procena izbornih rezultata, slanje poruka biračima i postavljanje propagandnog materijala stranaka na udaljenosti manjoj od 50 metara od biračkog mesta.

Na predstojećim parlamentarnim izborima će se nadmetati 20 lista, na kojima je ukupno 3.270 kandidata.

Prema Rokovniku za vršenje izbornih radnji u postupku sprovođenja izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisanih za 24. april 2016. godine ("Sl. glasnik RS", br. 22/2016), utvrđivanje rezultata glasanja na biračkom mestu i dostavljanje izbornog materijala Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) predviđeno je najkasnije u ponedeljak, 25. aprila u 14 sati, dok je rok da RIK utvrdi rezultate glasanja i objavi ih najkasnije do 28. aprila u 20 sati.

Dodela mandata novim poslanicima je predviđena u roku od 10 dana od dana objavljivanja ukupnih rezultata izbora.

Čaln 16. Zakona o Narodnoj skupštini ("Sl. glasnik RS", br. 9/2010) propisuje da je Narodna skupština Republike Srbije konstituisana potvrđivanjem mandata dve trećine poslanika, a da se na prvoj sednici, pored potvrđivanja mandata, još biraju predsednik i potpredsednici i da se imenuje generalni sekretar.

Član 101. Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) predviđa da prvu sednicu Narodne skupštine Republike Srbije zakazuje predsednik iz prethodnog saziva, tako da se održi najkasnije 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora.

Nakon toga sledi proces formiranja Vlade Republike Srbije, koju bira Narodna skupština na predlog kandidata za predsednika Vlade Republike Srbije.

Vlada je izabrana većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika.

Najviši pravni akt zemlje predviđa raspuštanje Narodne skupštine Republike Srbije ako u roku od 90 dana od dana konstituisanja ne izabere Vladu.

Narodna skupština ima 250 poslanika, koji se biraju na četiri godine.

Za predstojeće izbore biće štampano 6.771.497 glasačkih listića.

Glasački listići za parlamentarne izbore biće led sive boje, a kontrolni listić za proveru ispravnosti glasačke kutije prljavo roze.

Glasački listić sadrži redni broj koji se stavlja ispred naziva izborne liste, nazive izbornih lista prema redosledu utvrđenom na zbirnoj listi, sa ličnim imenom prvog kandidata sa liste i napomenu da se glasa samo za jednu izbornu listu, zaokruživanjem rednog broja ispred naziva te liste.

Građani se izjašnjavaju tajnim glasanjem, a u toku održavanja izbora mogu glasati samo jedanput.

Građani će pravo glasa moći da iskroiste na ukupno 8.378 biračkih mesta, od kojih će 29 biti unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija, a 38 u inostranstvu.

Državljani Srbije koji žive u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD na glasanje na predstojećim parlamentarnim izborima izaći će u subotu, 23. aprila, od 7 do 20 časova po lokalnom vremenu.

Glasanje u Austriji, Belgiji, BiH, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Makedoniji, Rumuniji, Rusiji, Nemačkoj, Slovačkoj i Sloveniji biće obavljeno 24. aprila od 7 do 20 sati po lokalnom vremenu.

To će važiti i za glasače u Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj i Švajcarskoj.

Rezultati glasanja na biračkim mestima u inostranstvu ne smeju se javno saopštavati niti isticati na biračkom mestu pre završetka glasanja u Srbiji.

Izvor: Vebsajt Blic, 19.04.2016.
Naslov: Redakcija