Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NAKNADA ŠTETE ZA PREPLAĆEN BORAVAK U VRTIĆU NA OSNOVU MIŠLJENJA VRHOVNOG KASACIONOG SUDA: GRAD NIš POčINJE SA ISPLATOM RAZLIKE U NOVCU 20. APRILA 2016. GODINE


Nišlije koje su plaćale vrtiće više nego što je predviđeno Zakonom o predškolskom obrazovanju i vaspitanju ("Sl. glasnik RS", br. 18/2010 - dalje: Zakon), počeće da dobijaju razliku u novcu već od 20. aprila 2016. godine, rekao je gradonačelnik Niša, Zoran Perišić.

Predškolska ustanova "Pčelica" od 2013. godine naplaćivala je boravak dece skuplje nego što to Zakon dozvoljava, pa je 354 roditelja podnelo tužbe. Gradonačelnik Niša kaže da će prvih 65 roditelja, od 653 koliko je podnelo zahtev za vraćanje novca, već 20. aprila 2016. godine biti isplaćeno. Za prvu tranšu spremno je 2,5 miliona dinara, a u narednih nekoliko nedelja svi roditelji koji su podneli zahtev, biće kompletno isplaćeni.

- Do sada se prijavilo 653 roditelja i ta brojka ima tendenciju rasta. Nasuprot tome, sudske tužbe je podnelo 354 roditelja i ta brojka je poslednjih dana mirovala. Hvala roditeljima koji nisu tužili grad, mi ćemo taj novac vratiti - rekao je Perišić.

On je apelovao na roditelje da podnesu prijave za vraćanje novca u svim objektima "Pčelice" umesto da tuže grad.

Ko je glavni "krivac" za povećane cene još nije poznato.

- Gradsko veće donelo je Pravilnik o regresiranju troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi "Pčelica" Niš ("Sl. list grada Niša", br. 73/2010, 10/2013 i 52/2014) na predlog Uprave za obrazovanje. Ja kao gradonačelnik i predsednik Gradskog veća ne mogu da poznajem niti da interpretiram Zakon, jer za to postoje uprave i službe. Tako sam očekivao da je i taj akt u skladu sa Zakonom. Zbog svega toga platićemo visoku cenu, ovo se pre svega odnosi na advokate i izvršitelje, a onaj ko je odgovoran snosiće posledice - rekao je Perišić.

U međuvremenu donet je Pravilnik o izmenama i dopuni Pravilnika o regresiranju troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi "Pčelica" Niš ("Sl. list grada Niša", br. 29/2016), koji je na snazi od 1. aprila 2016. godine, a koji je u skladu sa Zakonom.

Izvor: Vebsajt Blic, I. Anđelković, 18.04.2016.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija