Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

VLADA RS NAJAVILA IZMENE ZAKONA O STEČAJU: CILJ - KRAćI STEčAJNI POSTUPAK KOJI NEćE REZULTIRATI PROPAšćU FIRME I RASPRODAJOM IMOVINE


Iz Vlade RS stižu najave novih izmena Zakona o stečaju ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 - dr. zakon, 71/2012 - odluka US i 83/2014) pre kraja 2015 godine. Formirana je radna grupa koja treba da skroji propise koji će povećati verovatnoću da se stečaj ne završi propašću firme i rasprodajom imovine, što je sada slučaj u 90 odsto takvih preduzeća. Upućeni kažu - nije problem u zakonu već u njegovoj primeni i lošim stečajnim upravnicima.

Krajem januara Vlada je donela odluku da 188 preduzeća iz restrukturiranja ide u stečaj. Većina njih, koja nemaju zaposlenih ili imaju do petoro radnika, u stečaj je trebalo da odu za mesec dana. Međutim, posle tri meseca, u stečaju je svega 30 preduzeća.

"Za ostala preduzeća se nadamo da će da bude u kratkom roku, ali, to znate, odlučuje stečajni sudija", navodi direktor Agencije za privatizaciju Ljubomir Šubara.

Sudije, kaže, imaju previše posla. Drugi problem je što polovina od 5.000 zaposlenih u preduzećima planiranim za stečaj neće da se prijavi za socijalni program.

Međutim, upućeni kažu da će biti dobro ako se do kraja godine okonča stečaj bar u desetak firmi. Da tako misle i u Vladi, potvrđuje to što pripremaju novi zakon, da bi stečajevi kraće trajali i da ne budu puka rasprodaja imovine.

Savetnica ministra privrede Andrijana Živanović navodi da će preduzeća za koja je najavljen stečaj, a koja do trenutka stupanja novog zakona o stečaju ne budu otišla u stečaj, podleći novim merama.

"Ovo upravo jeste jedan od razloga zbog čega se rade sve ove materijalne izmene. Fokus u stečaju vezivaće se na oživljavanje svih subjekata koji imaju kapacitet da se ponovo stave na tržišnu scenu", objašnjava Živanovićeva.

Ekonomista Mahmut Bušatlija kaže da ne zna šta bi još trebalo da bude u novom zakonu jer, manje-više, sve što postoji i sada može da se popravi kroz nekoliko amandmana. "Ono što najviše fali našem društvu jeste činjenica da se zakoni ne primenjuju", smatra on.

Za sada u Vladi znaju samo to da će novi zakon poništiti sadašnje propise po kojima je trebalo da se ukine Agencija za licenciranje stečajnih upravnika i da će promeniti način njihovog plaćanja.

Prema oceni upućenih, baš loši stečajni upravnici glavni su krivci što ti stečajevi traju dugo, neretko i preko deset godina.

Izvor: RTS, 17.4.2015.