Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O TEHNIČKIM I DRUGIM ZAHTEVIMA ZA PEPEO, KAO GRAĐEVINSKI MATERIJAL NAMENJEN ZA UPOTREBU U IZGRADNJI, REKONSTRUKCIJI, SANACIJI I ODRŽAVANJU INFRASTRUKTURNIH OBJEKATA JAVNE NAMENE: Upotreba pepela nastalog iz termoelektrana je veoma isplativa, on se može koristiti u građevinarstvu kao dodatak cementu i za proizvodnju betona


Da li se pepeo može da se koristi kao građevinski materijal i podloga za puteve, ili kao dodatak betonu i koliko ove “sirovine” a istovremeno ostaci od sagorevanja uglja Elektroprivreda Srbije uopšte može da proda i da gas se oslobodi.

 Ovo su samo neka od pitanja koja su se čula na konferenciji “Pepeo, šljaka, gips - sirovine za cirkularnu zelenu ekonomiju” održanoj na Mašinskom fakultetu u Beograd, u organiazaciji energetskog portala “Energija Balkana”.

Milena Đakonović, direktor Sektora za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost u EPS istakla je da se velike količine šljake i pepela sakupljaju u termoelektranama u Srbiji. I da je reč o oko sedam miliona tona. Ali da je količina koju EPS prodaje i veoma mala, ispod procenta koji bi u ovoj kompaniji želeli da prodaju.

Kada je reč o gipsu u Kostolcu B se sakuplja oko 150.000 tona na godišnjem nivou, i ta se količina proda u celosti. Oni očekuju tokom aprila da počne sa probnim radom i odsumporavanje u TENT-u A. Mnogo veličine gipsa će nastati, veće su količine utrošenog uglja, sumpora, samim tim i količine gipsa koje će nastati”, istakla je Đakonović.

- Upotreba pepela nastalog iz termoelektrana je veoma isplativa, on se može koristiti u građevinarstvu kao dodatak cementu i za proizvodnju betona, a razvijene zemlje poput SAD, Nemačke, Japana i Holandije njegovim korišćenjem štede svoja sredstva - izjavila je Marija Šljivić Ivanović iz Instituta za nuklearne nauke Vinča. Ona je objasnila i da je poznata primena pepela u građevinarstvu gde se koristi za dodatak cementu, za proizvodnju betona.

Dejan Popović, predsednik Saveta Agencije za energetiku potvrdio je da postoje studije koje su pokazale da se pepeo može koristiti kao odličan građevinski materijal i kao podloga puteva. Tako ga Holanđani koriste kao podlogu za puteva.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Biznis, Jasna Petrović Stojanović, 15.03.2024.
Naslov: Redakcija