Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽAN VEBINAR KOMPANIJE PARAGRAF NA TEMU "NOVI PRAVILNICI O OCENJIVANJU, ODGOVORNOSTI I BEZBEDNOSTI DECE I UČENIKA U USTANOVAMA OBRAZOVANJA I VASPITANJA"


Kompanija Paragraf održala je, 19.03.2024. godine, vebinar sa temom "Novi pravilnici o ocenjivanju, odgovornosti i bezbednosti dece i učenika u ustanovama obrazovanja i vaspitanja".

Prvi deo vebinara bio je posvećen prikazu novina u novodonetim podzakonskim aktima kojima se bliže uređuje ocenjivanje učenika u osnovnom i srednjem obrazovanju i vaspitanju, sa akcentom na obaveze škola u proceni stečenih nivoa ostvarenosti standarda postignuća ocenjivanja iz predmeta i vladanja, a u najboljem interesu učenika.

U drugom delu vebinara predstavljene su novine i odredbe pravilnika kojim se uređuje obavljanje društveno-korisnog, odnosno humanitarnog rada u ustanovama obrazovanja i vaspitanja, uslovi, način, sadržaj, dužina, mesto i vreme obavljanja i druga pitanja od značaja za obavljanje društveno-korisnog rada, kao i novine koje donosi novi Protokol o postupanju u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje.

Predavači na vebinaru bili su:

  • Slobodanka Popić, rukovodilac grupe za pravne poslove u predškolskom i osnovnom obrazovanju,
  • Nataša Ćirić, diplomirani pravnik, dugogodišnji rukovodilac u pravnim i opštim poslovima, poslovima u oblasti obrazovanja i vaspitanja i nekadašnji republički prosvetni inspektor.

Teme vebinara su bile sledeće:

OCENJIVANJE UČENIKA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA PREMA NOVIM PODZAKONSKIM AKTIMA

  • Pravilnik o ocenjivanju učenika u osnovnom obrazovanju i vaspitanju ("Sl. glasnik RS", br. 10/2024)
  • Pravilnik o ocenjivanju učenika u srednjem obrazovanju i vaspitanju ("Sl. glasnik RS", br. 10/2024)

OBAVLJANJE DRUŠTVENO-KORISNOG, ODNOSNO HUMANITARNOG RADA

  • Pravilnik o obavljanju društveno-korisnog, odnosno humanitarnog rada u ustanovama obrazovanja i vaspitanja ("Sl. glasnik RS", br. 10/2024)

POSTUPANJE USTANOVE U ODGOVORU NA NASILJE, ZLOSTAVLJANJE I ZANEMARIVANJE

  • Pravilnik o Protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje ("Sl. glasnik RS", br. 11/2024)

Kompanija Paragraf u narednom periodu planira nove vebinare na aktuelne teme koje se odnose na poslovanje budžetskih korisnika.


Izvor: Redakcija Paragraf Lex, 19.03.2024.