Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SINDIKATI TRAŽE UVOĐENJE MORATORIJUMA NA RADNI STATUS USLED EPIDEMIJE VIRUSA KORONA


Predsednik sindikata UGS "Nezavisnost" Zoran Stojiljković rekao je da treba uvesti moratorijum na radni status radnika bar na 90 dana dok traje vanredno stanje usled epidemije koronavirusa.

"Kada se proglasi vanredno stanje najvažnije je misliti na sigurnost ljudi, u ovom slučaju u zdravstvu, carini i javnim preduzećima jer su oni najizloženiji epidemiji", rekao je Stojiljković posle vanredne sednice Socijalno-ekonomskog saveta (SES).

Drugo najvažnije pitanje je, prema njegovim rečima, opšta sigurnost građana i izrada projekcija o posledicama na ekonomiju i formiranje kompenzacionih fondova za pomoć onim granama privrede koje su već ugrožene.

Istakao je da društvo treba da pokaže da je solidarno i da poslodavci ne daju otkaze radnicima zbog nedostatka posla već posle deset dana od početka epidemije.

"Predlažem da se donese moratorijum na tri meseca na radni status zaposlenih. Ako kriza potraje duže tada treba razgovarati o statusu zaposlenih i šta je održivo rešenje", rekao je Stojiljković.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović rekao je da postoji realna opasnost da će radnici snositi sankcije zbog epidemije koronavirusa.

"Rad od kuće je uzeo veliku razmeru i ti ljudi treba da budu plaćeni, a ugovore onih koji rade na određeno vreme treba produžiti da ne bi jurili novi posao u vanrednom stanju", rekao je Orbović.

Dodao je da država mora pomoći privredi da se vrati u prvobitno stanje.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić rekao je da od Vlade Republike Srbije očekuje da se posveti pažnja i firmama čije poslovanje zavisi od uvoza i izvoza jer je otežano dopremanje sirovina i izvoz robe.

On je rekao da pre nego što se nađe rešenje za izvoz ii uvoz treba "proveriti šta se dešava u okolnim zemljama da firme ne bi zapale u dodatne probleme".

"Treba da proizvodimo sve što je neophodno i preventivno delujemo da se ne bi napravio veliki lager robe koja u ovom trenutku nije najneophodnija", rekao je Nenezić.

Istakao je da je prvi zadatak odgovornih poslodavaca da ne otpuštaju radnike.

Izvor: Vebsajt N1, Nenad Nešić, 17.03.2020.
Naslov: Redakcija