Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BEZBEDNOSTI HRANE: Zakon omogućava da se viškovi hrane doniraju bankama hrane i potom iskoriste za najugroženije kategorije stanovništva


Novi Zakon o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti hrane ("Sl. glasnik RS", br. 17/2019 - dalje: Zakon) koji će obezbediti visok nivo zaštite života i zdravlja ljudi i interesa potrošača, usvojen je 14. marta 2019. godine u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Zakon će omogućiti i efikasno funkcionisanje unutrašnjeg i međunarodnog prometa, a iz njega je izuzeta genetski modifikovana (GM) hrana, koja je definisana drugim propisom. Iako je izuzimanje GM hrane iz Zakona ocenjeno kao uvođenje GM proizvoda na mala vrata, poljoprivrede Branislav Nedimović je te kritike odbacio i istakao da je bezbednost hrane na prvom mestu kako zbog građana, tako i zbog izvoza.

Izmenama i dopunama Zakona uvodi se novi koncept kojim su obuhvaćeni svi sektori u lancu hrane, uključujući i proizvodnju hrane za životinje, primarnu proizvodnju, skladištenje, transport hrane i maloprodaju, čime je sistem bezbednosti hrane u Srbiji postao sveobuhvatan i integrisan.

U obrazloženju Zakona navedeno je da se njegovim donošenjem osiguravaju uslovi za strateško upravljanje sistemom bezbednosti hrane i hrane za životinje preko bolje organizacije, odnosno jasnije podele nadležnosti i koordinacija nadležnih inspekcija.

Ministar Nedimović kaže da je usvojenim Zakonom napravljen izuzetno važan iskorak u zaokruživanju sistema bezbednosti hrane u Srbiji:

- Jedna od najznačajnijih novina je dobijeni pravni okvir za Direkciju nacionalnih referentnih laboratorija koji omogućava punu kontrolu nad radom svih akreditovanih laboratorija u zemlji, ali i sprovođenje superanaliza svake eventualne sumnje koja se pojavi u lancu sistema bezbednosti hrane. Na taj način država će biti u stanju da ostvari potpunu zaštitu tog sistema, kao i da svojim analizama s punom sigurnošću stavi tačku na svaku moguću spekulaciju u tom pogledu.

On ističe da novi Zakon omogućava da se tzv. viškovi hrane doniraju bankama hrane i potom iskoriste za najugroženije kategorije stanovništva, što do sada nije bio slučaj.

Novim Zakonom predviđeno je osnivanje Saveta za bezbednost hrane, koji je zadužen za davanje naučnog mišljenja i pomoć nadležnim organima, kao i za preduzimanje hitnih mera.

Izvor: Vebsajt Kurir, Slavica Tomčić, 16.03.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija