Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: 4. april 2019. godine rok za preregistraciju i zamenu starih tablica na traktorima, prikolicama i radnim mašinama


Preregistracija i zamena starih tablica na traktorima, prikolicama i radnim mašinama definitivno će dotući male poljoprivredne proizvođače. I dok bi deo njih mogao svoje mašine da parkira, ima i onih koji kažu da će voziti neregistrovane traktore, jer sa mašinama, čija je prosečna starost oko 30 godina, gotovo je nemoguće da prođu zahtevan tehnički pregled, koji im je neophodan da bi dobili nove tablice. Naime, 3. aprila 2018. godine stupio je na snagu Zakon o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima ("Sl. glasnik RS", br. 24/2018), a poljoprivrednici imaju rok od godinu dana za preregistraciju. Čini se da je tek neznatan broj njih to do sada i uradio!

Vlasnicima novih i dobrih traktora, kombajna i priključnih mašina, registracija neće biti neki veliki problem. Za razliku od njih, u jeku sezone, na putevima, što atarskim što lokalnim, često su se kretale neispravne i neosvetljene mašine. Toga najviše ima po centralnoj Srbiji, gde je i najveći broj malih gazdinstava. I dok se mnogi slažu da takvim mašinama možda nije mesto u saobraćaju, teška materijalna situacija većine malih poljoprivrednika u Srbiji, jednostavno ne dozvoljava nabavku novih, ali ni detaljnu popravku starih traktora.

- Mnoge mašine neće proći stroge kriterijume tehničkih pregleda - sumnja Stojan Padejčev iz Kikinde, koji ima traktor iz 1972. godine. - Moj traktor je u voznom stanju i ima svetla, ali ipak nije sve po propisu. Treba da preregistrujem tri traktora i četiri prikolice. Sa tehničkim pregledom, osiguranjem i tablicama, to će me koštati najmanje 50.000 dinara. Za kombajn sam tehnički platio 10.000.

Kako kaže, slaže se da mašine treba da budu ispravne, ali ne misli da na prikolici ne sme da bude ni rđe. Polovina mehanizacije je izmešana, jer su se ljudi dovijali na različite načine, pa kupovali delove na buvljacima i u prodavnicama.

- Niko nema gume od istog proizvođača - objašnjava Padejčev. - Mnogi vlasnici su naknadno kupovali kabine. Mislim da će za mnoge registracija biti prava muka.

Sa novim zakonskim pravilima susrešće se i Đorđe Avramović iz Neradina, koji ima traktor starosti 33 godine. On kaže da je ovo samo dodatni trošak za seljaka. Inače, mnogi sremski seljaci već više od deceniju voze neregistrovane traktore i priključne mašine letnjim putevima. Tako dolaze do njiva, pa im saobraćajna policija ne predstavlja neki problem.

- Posao ću obavljati njime, izbegavajući glavne saobraćajnice, vozićemo preko njiva - kaže Avramović.

Milan Simić iz pocerskog sela Krivaja, kaže da ima tri traktora, najmlađi ima 35 godina, a najstariji 48. Od toga, dva su registrovana, a treći nije. Prema Simićevoj proceni, u njegovom selu bar polovina traktora je veoma stara i dotrajala i biće ih problem registrovati. Pogotovo će biti teško siromašnijim poljoprivrednicima, koji se ionako dovijaju kako da premoste proletnje rashode i zasnuju proizvodnju.

Voćari u smederevskom kraju slažu se da su nove zakonske mere potrebne, najpre zbog bezbednosti, ali strahuju od novih nameta.

- Novi traktor mogu da kupim jedino na kredit, a sa ovakvim cenama voća i lošim plasmanom, možda bih morao da prodam njivu da taj kredit otplatim - kaže Jovica Vujović iz Vodnja. - A, šta će mi traktor ako nemam njivu?

Da je malo onih ispravnih traktora, misli i Zlatko Marković iz Ribara, kod Jagodine, čija je mašina stara 31 godinu.

- Naš traktor, koji je star dvadesetak godina, uvek je prolazio tehnički pregled, pa će i sada. Ali, to će biti veliki namet za nas - rekla je Draganka Todorović iz Majura kod Jagodine.

Sa druge strane, Milan Mijatović, proizvođač maline iz Ivanjice, kaže da je novi namet države na seljaka katastrofalan. On ima, dodaje, traktor i motokultivator, koji je kupio još krajem osamdesetih godina prošlog veka. Radove na vozilima uglavnom sam obavlja, ili uz pomoć majstora, ako su veći kvarovi.

A zahvaljujući traktoru, koji je 1981. godine kupio njegov otac Milosav Jakovljević (68) iz Erdeča kod Kragujevca, izdržava čitavu porodicu. Kako kaže, prihodi sa tog zemljišta su isuviše mali da bi ulagao u opremanje dotrajalog traktora ili kupovinu novog.

- Mehanizaciju redovno održavamo jer od nje živimo, ali zub vremena čini svoje - kaže Boban Ilić, proizvođač paprike iz Donjeg Krajinca. - O troškovima registracije da i ne govorimo, ali kao i sve dosad i to ćemo da platimo.

Povrtar iz Navalina Jovica Stojković objašnjava da ima pet traktora, da ih sve održava, ali da su stari od 13 do 35 godina. Za godinu ili dve ostaćemo bez 80 odsto mehanizacije, jer je malo onih koji mogu da kupe nove traktore ili priključne mašine.

Poljoprivrednici u Begeču trude se da im traktori i ostala poljoprivredna mehanizacija budu u ispravnom stanju, pre svega zbog bezbednosti, što potvrđuju redovnim tehničkim pregledima koje obave organizovano svake godine, rekao je Nikola Živanov.

- Najvažnije je da su na traktorima i drugim poljoprivrednim mašinama ispravni kočioni sistemi i svetlosna signalizacija, kao i da su dobre gume - ističe Živanov.

Izvor: Vebsajt Novosti, E. V. N., 14.03.2019.
Naslov: Redakcija