Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZA PROMENU USTAVA RS: Udruženje sudija i tužilaca pozvalo Narodnu skupštinu da razmotri predlog izmene Ustava


Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) pozvalo je Narodnu skupštinu Republike Srbije da bez odlaganja razmotri Predlog za promenu Ustava Republike Srbije u oblasti pravosuđa, koji joj je vlada dostavila krajem novembra prošle godine.

U saopštenju UST navodi se da je "uspostavljanje nezavisnog, efikasnog i odgovornog pravosuđa primarni interes društva u celini i nužni uslov za dalje napredovanje na putu evrointegracija naše zemlje".

Ovo strukovno udruženje podseća da je javna rasprava o izmeni Ustava u oblasti pravosuđa bila duga i sadržajna, da su u njoj učestvovale najvažnije strukovne organizacije, kao i da je rezultirala verzijom amandmana koja je dobila pozitivno mišljenje Venecijanske komisije.

- Ova verziju Nacrta amandmana nije kritikovana od strane relevantnih evropskih i međunarodnih organizacija koje su pomno pratile raspravu - napominje UST.

Zbog toga smatra da narodni poslanici moraju da budu odgovorni prema građanima, prepoznaju značaj izmene Ustava u ovoj oblasti, i time omoguće dalju realizaciju pregovaračkog poglavlja 23, napredak na putu evrointegracija i modernizaciju pravosuđa, a sve u interesu građana.

Vlada Republike Srbije u novembru prošle godine podnela je predlog Narodnoj skupštini Republike Srbije za izmenu Ustava, a prethodno je Ministarstvo pravde u saradnji sa strukovnom i nevladinim organizacija pripremilo Nacrt amandmana.

U parlamentu poslanici bi trebalo da se izjasne da li prihvataju predlog Vlade, nakon čega bi Odbor za pravosuđe trebalo da zakaže niz javnih rasprava i javnih slušanja tim povodom.

Ukoliko predlog za izmenu Ustava bude usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srbije, uslediće referendum.

Izvor: Vebsajt Blic, 16.03.2019.
Naslov: Redakcija